Najnovije

SUD U STRAZBURU POTVRDIO: Ukrajina nema šta da traži na Krimu

Sud u Strazburu je u svojoj odluci po žalbi Ukrajine priznao postojanje ruske faktičke jurisdikcije nad Krimom od 27. februara 2014.

Krim (Foto: RIA Novosti)

To proizilazi iz formulacije da će sud razmatrati žalbu na moguće kršenja ljudskih prava na Krimu od strane Rusije počev od 27. februara 2014. godine, namećući tako Ruskoj Federaciji obavezu da poštuje relevantna prava i osigura jurisdikciju nad poluostrvom od tog datuma.

U četvrtak je sud objavio presudu o ukrajinskoj žalbi protiv Rusije.

U saopštenju Evropskog suda za ljudska prava se kaže da je „prvo sud odredio obim pitanja koje se razmatra i presudio da je odluka (o tom pitanju) da li navodna slika kršenja ljudskih prava od strane Rusije na Krimu u relevantnom periodu, odnosno od 27. februara 2014 godine do 26. avgusta 2015. godine, prihvatljivo “, odnosno sud smatra da je Rusija nadležna za događaje na poluostrvu od 27. februara 2014.

Žalba '’Ukrajina protiv Rusije'’ podneta je Evropskom sudu za ljudska prava u martu 2014. godine. U njemu ukrajinske vlasti tvrde da je Ruska Federacija od 27. februara 2014. godine „vršila efektivnu kontrolu nad Autonomnom Republikom Krim, što je dovelo do brojnih kršenja Konvencije o zaštiti ljudskih prava“.

Komentarišući odluku koju je doneo Sud, Ministarstvo pravde Ruske Federacije ukazalo je da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio nedokazanim niz optužbi Ukrajine protiv Rusije za događaje na Krimu, uključujući ubistva civila, pritvaranje i zastrašivanje novinara.

„Evropski sud za ljudska prava je takođe zaključio da nije dokazan niz optužbi koje su ukrajinske vlasti podigle protiv Ruske Federacije, uključujući navodno ubistvo civila, neopravdano lišavanje slobode i zastrašivanje stranih novinara, nezakonito oduzimanje imovine ukrajinskog vojnog osoblja, diskriminaciju etničkih Ukrajinaca, politički motivisani zločin, progon ukrajinskog naroda, odbijanje registracije verskih i drugih organizacija“, saopštila je pres služba Ministarstva pravde Rusije.

Rusko ministarstvo je primetilo da je sud u Strazburu ovom privremenom odlukom potvrdio svoja procesna ovlašćenja za dalje razmatranje slučaja, u okviru kojeg će biti data pravna ocena potraživanjima ukrajinske strane o raznim okolnostima vezanim za događaje na Krimu 2014-2015 godine.

O impičmentu Bajdena pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA