Najnovije

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Obeleženo 28 godina od stradanja Srba u Skelanima, muslimanske snage ubile 69 civila i vojnika!

Srpskim civilima i vojnicima iz Skelana, ubijenim u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice, danas je služen parastos, a pomenu je prisustvovao i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Armija BiH. (Foto: Jutjub)

Parastos za 305 ubijenih civila i vojnika iz Skelana i okolnih sela služen je kod Centralnog spomenika.

Među 305 ubijenih je i 69 onih koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

Parastosu i obeležavanju 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovale su brojne delegacije i više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obe strane Drine, prenosi RTRS.

Parastosu u Skelanima je prethodilo polaganje cveća i paljenje sveća kod spomenika u obližnjim selima Chosići i Kalimanići čiji su stanovnici takođe nastradali na današnji dan pre 28 godina.

Višković je ukazao da za žrtve u Skelanima niko nije odgovarao i da institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Poručio je da pravda mora biti ista za sve jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, plačkajući i paleći sve što je srpsko, sa jasnom namerom da izvrše etničko čišćenje, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja, uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dve trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko dece i 15 žena.

Ranjeno je 165 meštana.

Od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim logorima, a njih četvoro još se vodi kao nestalo.

Protest radnika na internetu ispred Skupštine! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA