Najnovije

POSKUPLJENJE GORIVA U SRBIJI: Rast cena svih derivata

Posle dužeg mirovanja, cene derivata na benzinskim stanicama su poslednjih nedelju-dve krenule uzlaznom linijom. Šta je uzrok tome saznaćemo od generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića i vlasnika benzinske stanice Nebojše Atanackovića.

Točenje (Foto: Pixabay)

Uobičajeno početkom godine državna statistika objavi indeks potrošačkih cena za prethodnu godinu i na osnovu toga se povećavaju akcize na naftne derivate. Veća akciza još nije ugrađena u cenu derivata i poslednja poskupljenja posledica su rasta cene nafte u svetu, objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović.

Trend rasta cene sirove nafte uspostavljen je još 1. novembra i od tada do danas referentna nafta "Brent" je poskupela za 50 odsto, što se dugo nije odrazilo na cenu goriva, međutim od pre par nedelja rast cene je primetan.

Vlasnik benzinske stanice Nebojša Atanacković tvrdi da je litar evrodizela u isporuci od 19. decembra poskupeo za 2,5 dinara, a benzin za nešto manje.

"Mislim da nema nekog opravdanja za povećanje velikoprodajne i maloprodajne cene jer se berzanska cena sirove nafte nije povećavala, a poslednjih dana je čak i u padu", objašnjava Atanacković.

Opravdano ili ne, Atanacković veruje da nema ozbiljnijeg razloga za poskupljenje nafte i derivata dok god svetska privreda posluje u uslovima pandemije. Ti uslovi, uostalom, proizveli su najveći pad potrošnje u svetu u poslednje četiri decenije. Ali ne i u Srbiji. Zatvorene granice i manje točenja goriva u susednim zemljama, svele su pad prometa derivata kod nas na oko sedam odsto, ocenjuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kakva pošiljka Srbiji stiže iz Kine, pročitajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA