Najnovije

PROTEST ISPRED SANU: Apel akademicima za smenu Kostića! (VIDEO)

Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti danas je održan protest protiv, koji je kako je navedeno u pozivu za njegovo održavanje, "antiustavnih istupanja" predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji i upućen apel akademicima da se pokrenu inicijative za njegovu smenu.

Miša Đurković na protestu ispred SANU. (Foto: Pravda)

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana a njima su se obratili nezavisni narodni poslanik i bivši član SPAS-a Vladan Glišić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković, student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković i koji su i organizivali ovaj protest.

Kostiću je zamereno jer je nedavno, gostujući u televizijskoj emisiji NJuzmaks adrie u kojoj ga je voditeljka podsetila na njegovu izjavu iz 2015 - da KiM nisu ni defakto ni dejure u sastavu Srbije i da bi to neko trebalo da saopšti narodu, kazao da "niko u ovom narodu, pa čak ni crkva, nema tapiju nad istinom kada su Kosovo i Metohija u pitanju" te da "status kvo (za KiM) ne postoji".

Glišić je kazao da Kostić po vokaciji ne može da ne zna šta je "defakto" i "dejure" te upitao po kom poretku Kosovo dejure nije deo Srbije.

"Izjave Kostića su intelektualno nepristojne i neodgovorne", rekao je on, uz konstataciju da dodao da bi ostali akademici trebalo da se "probude" i da se "sete" da im jedan čovek urušava autoritet i ugled.

Da je izjava Kostića "opasna" i "štetna", smatra i student Nemanja Vučković, koji je upitao predsednika SANU zašto svoj stav nije formulisao u saglasju sa crkvenim velikodostojnicima.

"Imamo stav igumana manastira Visoki Dečani da je reč o pogrešnoj i štetnoj izjavi Kostića koja ruši nade Srba na KiM. Akademik Kostić kada nastupa, nastupa u ime Akademije. Poručujemo mu da nećemo dozvoliti da se Ustav Srbije gazi", rekao je Vučković, koji je osudio i ,kako kaže delimičnu podršku koju je Kostiću dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Đurković je apostrofirao činjenicu da je posredi prvi put u istoriji "da srpski narod dolazi da protestuje protiv svoje akademije i njenog čelnika".

"Kako je moguće da predsednik SANU javno krši Ustav i zagovara kršenje Ustava, najvišeg pravnog akta zemlje? Ustav ga obavezuje isto kao i nas. Kako država može da toleriše instituciju koja radi protiv interesa države u smislu očuvanja integriteta i dostojanstva. Izjavi Kostića su se ponajviše obradovali u Tirani i Prištini", upozorio je Đurković.

On je ostale akademike i srpske intelektualce pozvao da se oglase i da se vidi "da li je to i njihov stav", istakavši da su se do sada usprotivili samo akademici Predrag Piper, Danilo Basta i Časlav Ocić.

Protest je otpočeo minutom ćutanja u znak sećanja na ubijenog lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića, koji je ubijen na današnji dan pre tri godine a iznad govornika na platou ispred Akademije stajale su spojene aktuelna srpska državna i stara crnogorska zastava - trobojka, jedna do druge.

Na skupu su viđeni i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika i lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Protest radnika na internetu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA