Najnovije

SMANJENA ISPORUKA RUSKOG GASA U SRBIJU PREKO UKRAJINE I MAĐARSKE: 10 puta manji protok

Srbija je od 1. januara počela da prelazi na dobijanje ruskog gasa iz „Turskog toka“. Kao rezultat, snabdevanje ove zemlje gorivom, preko teritorije Ukrajine, smanjeno je za 10 puta.

Gasovod (Foto: RIA Novosti)

Prema ENTSOG-u, jedinstvenoj platformi operatora GTS-a u zemljama EU, od 1. januara isporuke ruskog gasa Srbiji, preko Ukrajine i Mađarske, počele su da opadaju i svele su se na minimum. U poslednja četiri dana na ulaznom punktu „Kiškundorozma“, na mađarsko-srpskoj granici, zabeležen je dnevni protok od milion kubnih metara, dok je u decembru iznosio 10,5 miliona kubnih metara.

Ovaj pad se objašnjava činjenicom da je Srbija počela da prima gas iz „Turskog toka“, čiji je nastavak preko Bugarske u Srbiju pokrenut 1. januara. Prema podacima ENTSOG-a, tokom poslednja četiri dana uvoz gasa po novoj ruti gasovoda iznosi oko 9 miliona kubnih metara dnevno.

Pre puštanja u rad kompresorskih stanica u Bugarskoj i Srbiji, „Balkanski tok“, kako se u ovim zemljama naziva, radiće na trećini svog kapaciteta – 4 milijarde kubnih metara godišnje. A u ovoj verziji njegovo opterećenje sada iznosi 80%.

Kako se SZO okreće prema ruskoj vakcini, pročitajte OVDE.

Izvor: Balkanrus/EADaily

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA