Najnovije

IRANSKI BRODOVI KRENULI ZA SIRIJU: Usledila prava drama u Crvenom moru!

Sirijski premijer Husein Arnous objavio je u nedelju da je sedam iranskih tankera nafte presretnuto na putu za Siriju.

Iranski brodovi (Foto: Jutjub)

Prema Arnousu, dva naftna tankera presretnuta su u Crvenom moru, što je dovelo do "kašnjenja njihovog dolaska za više od mesec dana i kao rezultat toga rafinerija u Banijasu je zaustavila proizvodnju i došlo je do nestašice naftnih derivata koji su potrebni za zadovoljavanje potreba zemlje."

Arnous nije spomenuo ko je odgovoran za "terorističke napade" koji su odložili dolazak dva tankera nafte, ali rekao je da je poslednjih meseci presretnuto još pet brodova, zbog čega je zemlja postala svedok nove nestašice goriva.

Premijer je rekao da, kako je preneo Rojters, Siriji ne preostaje ništa drugo nego da uvozi više sirove nafte kako bi pokrila nestašicu goriva, za šta je optužio sankcije koje su SAD uvele protiv Sirijske Arapske Republike.

- Postali smo zavisni od uvezene nafte i u velikoj meri smo potrošili devize za plaćanje naftnih derivata - rekao je Arnous poslanicima u obraćanju parlamentu.

Od početka mandata američkog predsednika Donalda Trampa, njegova administracija nastoji da spreči isporuke iranske nafte zemljama poput Sirije i Venecuele, uprkos protestima Teherana zbog slobode plovidbe.

SAD su 2020. objavile da su zaplenile iranski naftni tanker koji je trebalo da stigne u Venecuelu; što je dovelo do njegovog prebacivanja do luke u blizini obale Teksasa. Treba napomenuti da je Iran porekao da je brod njegov, dodajući da je sadržaj na brodu već bio kupljen i više nije bio u njihovom posedu kada je zaplenjen.

Navaljnom u Rusiji preti veoma duga robija! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA