Najnovije

MOGUĆA NOVA ESKALACIJA SUKOBA U DONBASU? Kijev blokira mehanizam za kontrolu primirija

Kijev blokira mehanizam za nadgledanje poštovanja primirja, što bi moglo dovesti do pogoršanja na liniji kontakta u Donbasu, rekao je Aleksej Nikonorov, predstavnik Donjecke Narodne Republike u podgrupi bezbednosti.

Linija kontakta (Foto: RIA Novosti)

Sastanak je održan u video režimu. DNR i LNR izjavili su da planiraju da razgovaraju o unapređenom paketu mera prekida vatre, posebno o radu mehanizma koordinacije za sprečavanje kršenja.

Nikonorov je pozvao da se usredsredi na raspravu o „objedinjenom dokumentu mera za jačanje i kontrolu režima prekida vatre“ i na uklanjanju njegovih neslaganja.

"Ovo je jedini način da se krene napred po drugim pitanjima, kao što su deminiranje, dogovaranje novih područja razdruživanja, dodaci Okvirnoj odluci o razdvajanju snaga i opreme. Predstavnici Kijeva tvrde da se mere generalno sprovode i da nema potrebe za revizijom ovog dokumenta. Nažalost, ovo nije je tačno - ukrajinska strana se de fakto povukla iz sporazuma u ​​septembru i ne ispunjava nijednu od tačaka “, citira Nikonorova kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Predstavnik DNR je dodao da „ukrajinska strana i dalje blokira mogućnost ostvarivanja punopravnog rada mehanizma koordinacije, koji bi mogao radikalno da preokrene trenutnu situaciju na liniji kontakta“.

U Donbasu su 27. jula 2020. godine na snagu stupile dodatne mere za osiguranje primirja. One podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, dovlačenje naoružanja u naselja i njihove blizine, ofanzivne i izviđačke i diverzantske akcije.

Da li će Bajden pomoći Kijevu oko Donbasa, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA