Najnovije

UVOZNIK? CENE? Zašto se kriju informacije o kineskoj vakcini? (VIDEO)

Nabavka respiratora bila je "državna tajna", a dobavljanje vakcina protiv koronavirusa takođe je izgleda obavljeno pod velom tajne, iako tako ne bi trebalo da bude. Javnost je uskraćena za informacije o tome ko je uvoznik kineske vakcine u Srbiju i po kojoj ceni je nabavljena, ne samo kineska, već i bilo koje drugo cepivo koje je nam je stiglo (Fajzer, Spunjik V). Zašto je nabavka vakcina toliko tajanstvena, da li se nešto krije i šta se krije? Odgovora nema...

Aleksandar Vučić. (Foto: pixabay. com/pravda.rs)

Poznato je da je milion doza vakcina kineskog proizvođača "Sinofarm" dopremljeno u našu zemlju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponosno je sačekao na aerodromu isporuku, iako vakcine u tom trenutku nisu imale dozvolu, već je odobrenje za korišćenje dobijeno tek nakon što su prispele na tlo naše zemlje.

Osim tog propusta, javnost je ostala uskraćena za cenu doza vakcina, kao i za ostale informacije, što je već viđeno i u slučaju "respiratori".

Na sajtu javnih nabavki, kao i na Agenciji za lekove i medicinska sredstva nikakvih detaljnijih informacija nema, a kada bi se neko usudio da predsedniku postavi pitanje u vezi sa tim, on bi najpre verbalno napao novinara, a potom odgovorio "nešto deseto".

- Meni je drago što uvek mogu da odgovorim na bilo koje pitanje. Nisam naročite pameti, ali nisam ni najgluplji. Želeli ste da kažete da sam ja nekog naterao da izda odobrenje za vakcinaciju. Ja nemam problem sa Vašom nepristojnošću. Takav utisak se nigde nije stekao u javnosti. Kada bih pitao Vas za utisak, rekli biste da oni koji predlažu Ministarstvo za izbore imaju 43 odsto. Ne, imaju po 0,6 odsto i 1,7. Svi zajedno nemaju 15 odsto, njih 10 kad skupite - odgovorio je Vučić na pitanje o kineskim vakcinama i proceduri registracije istih.

Naravno, nije odgovorio koliko je koštala nabavka po dozi, niti je otkrio ostale detalje o cepivu.

- Ko je uvoznik vakcine iz Kine? Vučić to ne sme da kaže? Srbija nije, tvrde upućeni. Opet bratijska firma? Da bi novcem građana vlast kupovala vakcinu od tog svog posrednika, ali plaćala višestruko skuplje? Razlika, zna se. Kao i za respiratore! Sve morbidniji u svojoj alavosti - navela je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Slično nešto prokomentarisao je i lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, kazavši da nemamo dovoljno doza Fajzer vakcina i da smo jedina zemlja u Evropi koja koristi kineske.

- Fajzerovih vakcina nema ili su količine beznačajne. Jedini u Evropi vakcinišemo stanovništvo kineskom vakcinom. Nema valjanih informacija o kvalitetu, ceni, uvozniku. Kako je moguće da su uvezene bez sertifikata? Pokušajte uvesti vi lek, ne lek - wc šolju - bez sertifikata - napisao je Veselinović.

Čak i ukoliko bi državni vrh pokušao da se opravda time da je u pitanju državna tajna, kao i za sve ostalo sumnjivo, ta priča "ne pije vodu".

Podsetimo, vakcine su nabavljane i u periodu pandemije virusa svinjskog gripa (H1N1) 2009. godine. Iako su u vezi sa njima, kao i celokupnom pandemijom postojale neke druge kontroverze, bilo je jasno odakle se vakcine nabavljaju, ko učestvuje na tenderu, ko je posrednik, kao i po kojoj ceni će se izvršiti nabavka.

Tadašnja Komisija za nabavku vakcine, naime, predložila je 9. novembra 2009. da Srbija treba da kupi vakcinu od švajcarske kompanije "Novartis", koja je jedina predala kompletnu ponudu za cepivo protiv svinjskog gripa. Oni su ponudili cenu od 799 dinara po dozi, a vakcine od 3.000.000 doza bi prema planu bile isporučene u četiri ture, pisao je tada nedeljnik "Vreme".

Zastupnik kompanije "Novartis" bilo je preduzeće "Jugohemija".

Do kraja pandemije Srbija, ipak, zbog različitih okolnosti nije nabavila svih 3.000.000 doza, ali suštinski svaka informacija o ovoj javnoj nabavci bila je poznata, za razliku od sadašnjeg vremena i situacije sa vakcinama protiv koronavirusa, kada se osim broja doza, ništa ne zna o informacijama koje zanimaju javnost.

Vojska prima stranu vakcinu! Ovom se cepio Stefanović i 700 vojnika Više o tome OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA