Najnovije

Vučić bi da poklanja vakcine, a nema ih dovoljno ni za svoje lekare

U trenucima "početnog udara" pandemije koronavirusa, kada je Srbija kuburila sa respiratorima, predsednik države Aleksandar Vučić, koji je jednom kazao da će "sam sesti u avion i ventilaciju za veštačko disanje", poželeo je da ih poklanja okolnim zemljama. Isto to sada želi sa vakcinama protiv virusa kovid-19, iako ih još nema dovoljno za sopstvene potrebe.

Vučić (Foto: predsednik.rs)

Vučić je, naime, želeo da pokloni 8.000 doza Fajzerovih vakcina severnoj Makedoniji, što je obelodanio premijer ove zemlje Zoran Zaev.

On se zahvalio Vučiću na "dobrim namerama", ali je ipak kazao da će vakcine biti plaćene.

- Imamo lepu, srećnu vest. Dobijamo od Srbije 8.000 Fajzer vakcina. Predsednik Vučić mi je danas potvrdio da će nam Srbija pomoći sa vakcinama iz svoje nabavke, koje ćemo platiti po nabavnoj ceni - napisao je Zaev na društvenim mrežama, nakon što je prethodno novinarima kazao da mu je srpski predsednik ponudio da ove doze budu besplatne, odnosno da mu ih pokloni.

Zanimljivo, a ujedno i neverovatno je to da je Vučiću isključivo stalo do samopromocije do te mere da je želeo da poklanja vakcine, a da pritom nema dovoljno doza kako bi se vakcinisalo srpsko stanovništvo. I ne samo građanstvo, već nije bilo dovoljno doza ni za lekare, pa je vakcinacija medicinskog osoblja u mnogim domovima zdravlja širom zemlje otkazana.

Vakcinisanje svih lekara i ostalog medicinskog osoblja zaposlenog u Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj i lekara zaposlenih u DZ Čukarica je otkazano, a zaposleni su obavešteni da nema vakcina.

Kako se saznaje, takođe, vakcinacija svog medicinskog osoblja i lekara kojima je prvobitno bilo zakazano u nedelju 17. januara otkazana je pre nekoliko dana. Objašnjenje koje je medicinarima dato jeste da cepiva jednostavno nema.

Umesto da odgovori zašto za medicinsko osoblje, koje je najizloženije riziku oboljevanja od koronavirusa nema vakcina, Vučić je odlučio da pokloni doze Severnoj Makedoniji, kako bi verovatno prikupio dodatne poene kod svog glasačkog tela i kako bi im stvorio lažni privid da je Srbija "stabilna i jaka" u svakom pogledu, pa tako i u vakcinama.

Da u Srbiji neće biti dovoljno vakcina apelovao je nedavno i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić, koji je savetovao građane da prime bilo koju.

- Kod nas je odobrena i Sputnjik V. Tvrde kvalifikovani za ovu oblast da su sve vakcine dobre. Neće ih biti dovoljno, primite onu koja je na raspolaganju. Ja bih primio - konstatovao je dr Panić.

Da li će zaista biti dovoljno vakcina za građane Srbije uprkos Vučićevoj želji da ih poklanja, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Amerikanci žele nadmoć u vazduhu već prvog dana novog svetskog rata. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA