Najnovije

DONBAS UNIŠTIO UKRAJINSKU AVIJACIJU: Prošli su gore od Sirije i Iraka

Vojna avijacija Ukrajine doživela je izuzetno oštar pad. Prema američkom listu The National Interest, ta zemlja je izgubila skoro polovinu svojih lovaca u prvoj godini građanskog rata na istoku zemlje.

Ukrajinski avion (Foto: Jutjub)

Prema pisanju lista, ukrajinsko vazduhoplovstvo se do 2014. godine sastojalo od 80 lovaca MiG-29, 36 Su-27, 36 Su-25 i 24 Su-24. Međutim, i tada su neki vazduhoplovi bili u kvaru. U 2015. godini u službi je ostalo samo 19 MiG-29, 16 Su-27, 15 Su-25 i 11 Su-24.

„Ovo je bio jedan od najoštrijih padova vazduhoplovstva u poslednjih nekoliko decenija“, pišu autori članka.

Početkom 2014. godine, nastavljaju novinari, Kijev je imao 400 borbenih aviona. Godinu dana kasnije, ovaj broj je pao na 222. Nekoliko letelica je oboreno tokom sukoba u Donbasu.

„Desetine ratnih aviona ležali su neiskorišćeni godinama pre sukoba i jednostavno su bili previše oronuli da bi se vratili u bitku, što je konačno nateralo Kijev da ih ukloni iz svog inventara“, izveštava The National Interest.

U tekstu se naglašava da „bez obzira na tačne razloge, nijedna druga vojska, pa čak ni sirijska ili iračka, nije pretrpela tako velike gubitke u trenutnim sukobima“.

Posle nekog vremena, Ukrajina je uspela da nabavi nekoliko letelica. Prema američkom listu, Ukrajina je 2019. godine imala u službi 21 MiG-29, 35 Su-27, 12 Su-24 i 13 Su-25.

Građanski rat na istoku Ukrajine započeo je 2014. godine. Nakon puča u zemlji, istočni regioni, koji se nisu slagali sa politikom novih vlasti, formirali su Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Učesnici kontakt grupe, koji su usvojili sporazume iz Minska, i dalje pokušavaju da pronađu mirna rešenja za sukob.

O novom ruskom vojnom kompleksu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA