Najnovije

MILO PRIZNAO: Rekao da je Crna Gora postala deo srpskog i ruskog sveta i optužio SPC za genocid

Vandredni kongres Demokratske partije socijalista (DPS), na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo počeo je u 11 časova u Podgorici.

Milo Đukanović (Ilustracija: Predsedništvo CG/Pravda)

Predsednik DPS-a Milo Đukanović otvorio je 9. Kongres partije, a na početku je intonirana himna Crne Gore.

Kongresom je predsedavao dosadašnji zamenik predsednika DPS-a Duško Marković.

Đukanović je u uvodnom referatu i ekspozeu podsetio da DPS nakon izbora nije uspeo da formira vladu pa je zbog toga organizovao vanredni kongres.

Ali je, kako je dodao, DPS prihvatio izborni rezultat kojem je doprinela i „manipulacija verskim osećanjima“ i otvoreni hibridni rat.

U novoj većini je kaže koalicija koja služi interesima drugih država, prvenstveno onih koje svojataju Crnu Goru i vide je kao deo „srpskog sveta“, a globalno i kao deo „ruskog sveta“.

„Mi smo snaga naše države. Posle 30 godina trebalo je da DPS ode u opoiziciju pa da parlamentarna manjina prizna rezultate izbora i pokaže da poštuje izbornu volju građana„, rekao je Đukanović.

Naveo je da imaju pravo da osećaju ponos zbog svega što su dosad postigli.

Kazao je da je ponosan na sve što je DPS uradio u 30 godina – „očuvao je mir, multietnički sklad, uveo Crnu Goru u nATO i približio ka evropskoj porodici, povećao standard građana iako je to još daleko od očekivanog“.

Đukanović je poručio da je jasno „da na dostignutom nivou razvoja nema građanske i evropske Crne Gore bez jakog DPS-a“.

„Za pobedu 30. avgusta dovoljan je bio jedan mandat, nije ga bilo. Moraćemo da vidimo zašto i tek tada ćemo trasirati put ka obnovi poverenja građana“.

Ponosan je, kako kaže i na realizovane investicije, posebno one u turizmu koje su Crnu Goru pretvorile u atraktivnu turističku destinaciju“.

Osvrnuo se i na slabost unutar partije, ne preterana lobiranja opštinskih rukovodstava, zamiranje živog kontakta sa biračima, neljubazan odnos službenika sa građanima, nedovoljno sluha za pritužbe na korupciju.

Ukazao je i da je postojalo zabrinjavajuće neznanje i neiskustvo na značajnim državnim funkcijama.

Đukanović je istakao da su to „greške svih u DPS-u, sve do predsednika i potpredsednika stranke“.

„Koliko smo puta razgovarali o prigovoru za korupciju u nekim delovima vlasti. Pamtimo li sve što smo kazali o našoj infrastrukturi, koliko smo rad sa ljudima zamenili radom sa papirima i računarima. Ovo su greške svih u DPS-u, sve do predsednika i potpredsednika stranke„.

Đukanović je naveo i da deo javnosti očekuje poruku „da su spremni da se odreknu svojih loših navika i prakse“.

Kazao je i da je Srbija u odbrani „ugroženog srpstva vrlo zaiteresovana za izbore u Nikšiću i popis“.

„I predstavnici međunarodne zajenice bili su zabrinuti za verske slobode umesto da prepozaju SPC kao alatku malignog uticaja na evropske vrednosti“.

On je rekao i da je „Srpska pravoslavna crkva najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač najmonsturoznijeg genocida.“

Teške optužbe na račun SPC i Srbije

Đukanović je optužio Srbiju da ugoržava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz 90-ih.

„Navodno, Srbi u regionu su ugroženi pa im treba zaštita Srbije. Kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih suseda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba„, rekao je Đukanović.

Kazao je da je SPC u Crnoj Gori branila navodno ugrožene svetinje, iako je zapravo „providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore“.

„Dakle, naš identitet, naše ime i prezime. Država Srbija se odmah nezvana našla u ulozi branioca, kako kažu njeni zvaničnici, svojih imovinskih prava, iako to tako ne tumači niko, čak ni iz redova SPC u Crnoj Gori. Ali smo tim povodom saznali da Srbiju u odbrani tobože ugroženog srpstva u Crnoj Gori vrlo zanimaju rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, i predstojeći popis„, naveo je Đukanović.

Za to vreme, kako je dodao, neki od predstavnika međunarodne zajednice iskazivali su naglašenu zabrinutost za navodno ugrožene verske slobode, umesto da u delovanju SPC prepoznaju „tako očiglednu alatku malignog uticaja antievropske i antinato politike u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu“.

„Zato su tako složena iskušenja kroz koja Crna Gora upravo prolazi. I naša rešenost da odbranimo vredne tekovine savremenog razvoja naše države i društva mora biti nikad hrabrija i pametnija. S jasnom strategijom. Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore„, rekao je Đukanović.

Dodao je da je odgovor na izazove globalizacije i savremenog razvoja jasna strategija koja će Crnu Goru ubrzano reformisati i razvijati kao društvo znanja, otvoreno za inovacije i nove tehnologije, koje stvara šanse za obrazovane ljude i ukupnu mladu populaciju.

Dodao je da je Crna Gora „deo apetita velikosrpskog nacionalizma, eufemistički promovisanog kao „srpski svet“.

„Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nisu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada jugoslovenske federacije. Jer, i u tu tragediju sa preko sto hiljada ljudskih žrtava uvele su nas iste ideje velikodržavanih nacionalizama. NJihova brza restauracija, posle samo 25 godina, opominje da je nažalost, zasluženi politički pogreb ovih retrogradnih projekata ostao nezavršen posao„, rekao je Đukanović

Predsedništvo DPS-a u subotu je jednoglasno predložilo da kandidat za predsednika partije bude Milo Đukanović.

Predsedništvo je predložilo da kandidati za potpredsednika partije budu Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

O novoj hajci na episkopa Joanikija pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA