Najnovije

PREDLOG PLATFORME: Dijalog da vode samo bojkot stranke?

Pokret Dveri usvojio je svoju Platformu za dijalogu sa vlašću koju će poslata "svim kolegama u opoziciji na dalje konsultacije i usaglašavanja, uz stav da dijalog treba da vode samo stranke koje su bojkotovale izbore.

Bojkot opozicija (Foto: Jutjub)

Dveri predložu zahteve - da vanredni izbori na svim nivoima budu održani pre predsedničkih izbora, i to u različitim terminima, da nosilac izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika., te promena izbornog sistema koji ce omogući glasanje i za kandidate po imenu i prezimenu.

U platformi predlažu i dva modela za ostvarivanje garancija da će ono što bude dogovoreno u dijalogu biti primenjeno - ko-ministre iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa i zajedničku komisiju sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije.

Prema platformi Pokreta Dveri, u budućem dijalogu sa vlašću treba otvoriti još jednu temu o kojoj do sada nije bilo reči, a to je potpuno ukidanje Vladine Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Završni zajednički zahtev opozicije prema vlastima, kako navode, treba da bude određivanje krajnjeg roka za završetak najavljenog dijaloga.

Na sednici Predsedništva Pokreta Dveri koja je održana sinoć, a na kojoj je usvojena Platforma, odlučeno je i da predstavnici Dveri ubuduće neće učestvovati niti na jednom sastanku unutar opozicije koji je unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima.

Nova: SP i deo opozicije odbio poziv za sastanak SDS i NS

Stranka slobode i pravde i Pokret slobodnih građana neće se odazvati pozivu na sastanak opozicionih stranaka u utorak, o zajedničkoj platformi za dijalog o izbornim uslovima, koji su im uputile Nova stranka i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, prenosi Nova.rs.

Kako dodaje, ni Demokratska stranka, kao i ni Pokret za preokret, neće učestvovati u razgovoru sa pomenutim partijama.

Nova.rs navodi da je razlog za odbijanje da učestvuju u razgovorima to što su Nova stranka i SDS pre razgovora sa ovim partijama obaveštavale javnost.

"Mi smo predlog platforme, koja se odnosi na dijalog sa vlašću, prosledili svima za koje smo sigurni da ne bi sarađivali sa SNS. Nismo želeli da izlazimo u medije, jer nam nije bila namera da naše sagovornike stavljamo pred svršen čin kako bi ispalo da smo veliki i važni, a drugi mali i nebitni", rekao je neimenovani izvor portala iz opozicije.

Kako je dodao, Dveri, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd izjasnili su se o njihovoj platformi, dok su, kako kaže, Nova stranka i SDS odgovorili preko medija.što je ocenjeno kao pokušaj dobijanja sitnih političkih poena.

Ranije je saopšteno da će se sastanak opozicionih stranaka i pokreta o izradi zajedničke platforme za dijalog sa vlašću o izbornim uslovima održati u utorak, 26. januara u sedištu Nove stranke u Beogradu.

Kako je najavljeno iz te partije, na sastanku će biti razmotren predlog platforme koju su pripremile Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, kao i predlozi ostalih opozicionih stranaka i pokreta.

SDS: Žalimo zbog odbijanja na razgovor o izbornim uslovima

Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS) ocenila je da izborni uslovi ne bi smeli biti razlog podela, već dogovora opozicije i izrazila žaljenje što su neke opozicione stranke odbile poziv na sastanak na kome bi se razgovaralo o izradi zajedničke platforme za pregovore o izbornim uslovima.

Stranka slobode i pravde (SSP), Pokret slobodnih građana (PGS), Demokratska stranka (DS) i Pokret za preokret saopštile su ranije da se neće odazvati pozivu na sastanak u utorak o zajedničkoj platformi za dijalog o izbornim uslovima, koji su im uputile Nova stranka (NS) Vuka Jeremića i SDS bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Te stranke su navele da je razlog za odbijanje da učestvuju u razgovorima to što su Nova stranka i SDS pre razgovora sa ovim partijama obaveštavale javnost.

U saopštenju SDS-a se navodi da to obrazloženje ne stoji, jer su upravo te stranke svoj odgovor objavile upravo u medijima.

"Podsećamo ih da su i svi njihovi sastanci, na koje smo se mi uvek odazivali, takođe bili medijski najavljivani. Takođe je medijski objavljeno i kada su nam poslali njihov predlog platforme, kao i sama platforma, tako da ne razumemo da im je sada ođednom medijska najava problem", navodi SDS.

Iz te stranke ističu da su javnost obavestili o ovom sastanku jer smatraju da se pre svega građana tiče obaveštenje o pozivu na izradu jedinstvene platforme opozicije.

"Smatramo da nema razloga za netransparentnost u vezi s pozivom na zajednički sastanak i da je okupljanje opozicije pozitivna vest, a ne tema koju bi trebalo kriti od javnosti. Pri tom, napominjemo da je sastanak zatvoren za javnost i da bismo sa konačnom platformom izašli tek kada bude završena i dogovorena, za razliku od onih koji nam zameraju obaveštavanje javnosti samo o pozivu na sastanak, a u medijima su objavili čak i sadržaj svojih predloga platformi", poručuju iz SDS-a.

Ta stranka ističe da se suštinski cilj zahteva svih opozicionih grupa ne razlikuje i da je štetno da se na ovoj temi prave veštačke razlike i raskole.

"Izborni uslovi ne bi smeli da budu povod za unutaropoziciono nadmetanje, već tema na kojoj ćemo odgovorno pokazati sposobnost dogovora i jedinstvo, jer se jednako tiče svih učesnika na izborima... Još jednom se nadamo da će se ipak odazvati pozivu i da ćemo u utorak konačno biti svi za zajedničkim stolom i poslati sliku jedinstva i odgovornosti prema ovoj važnoj temi, a ne pogubnih raskola i nastavka borbe za prvog na Titaniku", zakjljučuje se u saopštenju SDS-a.

Zašto nam nisu potrebni strani investitori, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube