Najnovije

RAT NA POMOLU? Kineski borbeni avioni ponovo uleteli u tajvanski prostor!

Kineski vojni avioni, uključujući i 12 borbenih, ušli su drugi dan zaredom u tajvanski prostor u vreme dok tenzije rastu blizu ostrva.

Kineski avioni. (Foto: Jutjub)

Kina vidi Tajvan kao svoju teritoriju i u prethodnih nekoliko meseci je povećala vojnu aktivnost oko ovog ostrva, navodi Rojters.

Međutim, aktivnosti Kine tokom vikenda sa lovcima i bombarderima su promena u odnosu na ranije letelice, koje su uglavnom bile izviđačke.

Nakon što su osam bombardera i četiri lovca uleteli u tajvanski prostor u subotu, u nedelju je 15 borbenih aviona nadletelo taj vazdušni prostor, saopštio je zvanični Tajvan, ističući da su odmah podignuti njihovi avioni, kao odgovor.

Kina se ovim povodom još nije oglasila, a ranije je saopštavala da su ovakve akcije namenjene odbrani suvereniteta države i predstavljaju upozorenje približavanju SAD i Tajvana.

Rojters dodaje da će ovaj potez izazvati zabrinutost u Vašingtonu, koji je u subotu apelovao na Kinu da prekine da pritiska Tajvan, preneo je Tanjug.

Podsetimo, ranije u toku dana, američka vojska je saopštila da su američki ratni brodovi uplovili u Južno kinesko more kako bi uspostavili „slobodu plovidbe“.

Erdogan besan, naredio hitnu akciju bezbednosnim snagama! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA