Najnovije

ZAŠTO IRAČKE SNAGE NE USPEVAJU DA IZVRŠE SVE BORBENE ZADATKE? Ostavljeni sami sebi (FOTO/VIDEO)

Granatiranje Zelene zone i aerodroma u Bagdadu, kao i bombardovanje pijace u glavnom gradu, pokazali su nizak nivo obuke iračkih snaga bezbednosti, smatraju američki analitičari.

Iračka vojska (Foto: Jutjub)

Nakon invazije na zemlju 2003. godine, iračke snage bezbednosti morale su iznova da obučavaju pripadnike vojski. A glavni način da se to uradi bila je obuka od strane stranih stručnjaka i instruktora. Međutim, 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa i uvođenja ograničenja, vojna obuka za Iračane je zaustavljena. To je prvi razlog pada nivoa obuke.

Živeći u bazama sa malo socijalnog distanciranja, pripadnici iračke vojske bili su među prvim žrtvama koronavirusa u zemlji. S tim u vezi, u martu 2020. godine, Međunarodna koalicija koju predvode SAD objavila je da povlači strane instruktore da zaustavi širenje pandemije.

Pored toga, iračke službe bezbednosti izgubile su mogućnost da u potpunosti koriste sisteme za nadzor komunikacija koji su pripadali međunarodnoj koaliciji. Ovo je u velikoj meri zakomplikovalo pokušaje zaustavljanja terorističkih napada unapred.

Sami će se snaći

Rukovodstvo Međunarodne koalicije saopštilo je prošle godine da je iračka vojska sposobna da se samostalno bori protiv ostataka Islamske države, ostavljajući osam baza širom zemlje.

Istovremeno, pozivajući se na poboljšanu bezbednosnu situaciju, vlasti Bagdada uklonile su mnoge betonske zidove i kontrolne punktove. Iskusnije jedinice povučene su iz gradova kako bi izvršile operacije uništavanja usnulih ćelija ID u drugim regionima.

Prema rečima analitičara Aleksa Meloa, sve ovo je navodno prouzrokovalo smanjenje nivoa obučenosti iračkih službi bezbednosti.

Irački premijer Mustafa Al-Kazimi zauzvrat je najavio promenu kadrova u rukovodstvu službe bezbednosti, uključujući komandante savezne policije i antiterorističke jedinice Sokoli.

Tokom poslednjih nekoliko meseci bilo je nekoliko napada, kako u Zelenoj zoni, u kojoj dominiraju stranci, tako i na aerodromu u Bagdadu. Pored toga, 21. januara, izvršen je dvostruki teroristički napad na tržnicu. Tada su najmanje 32 osobe poginule, a još 110 ranjeno.

Glavni razlog

Najverovatnije problem leži nešto dublje i sastoji se u osrednjoj obuci stručnjaka Međunarodne koalicije za koju se izdvaja ogroman novac, ali koja ne donosi stvarnu korist.

U izveštaju o aktivnostima Međunarodne koalicije u Iraku za poslednji kvartal 2020. godine rečeno je da je iračka vojska spremna da se samostalno suprotstavi Islamskoj državi, ali je u istom dokumentu rečeno da snage bezbednosti nisu u stanju da kompetentno koriste artiljeriju i digitalne komunikacije. Istovremeno, zamenik komandanta Združene operativne komande Iraka zatražio je od koalicije da pruži podršku u definisanju zahteva za strukturom komandovanja, kontrole, komunikacije, obaveštajne službe i sajber odbrane.

Takve primedbe bacaju sumnju na produktivnost obuke iračke vojske. Uprkos tvrdnjama Koalicije o ogromnom broju obučenih vojnika i oficira, čak i dobro obučeni pripadnici vojske neće biti efikasni bez vazdušne i artiljerijske podrške, veza i komande.

Dakle, nizak nivo obuke verovatnije je povezan sa nekvalitetnom i neefikasnom obukom pripadnika iračkih snaga bezbednosti od strane stranih instruktora. Razlog tome je želja SAD da sačuvaju svoj državni status te zemlje, bez kojeg iračke trupe ne mogu same da se nose sa militantima.

Kako su Amerikanci uvalili neispravnu vojnu opremu savezniku, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube