Najnovije

ZLA KORONA: Evo kako utiče na kožu, a nošenje maske nema veze sa tim

Što više lekara i naučnika istražuje koronavirus, to se više informacija pojavljuje o mogućim posledicama bolesti. Ispostavlja se da infekcija pogađa gotovo sve telesne sisteme. Koža je takođe ozbiljno pogođena, rekao je ruski dermatolog i kozmetolog Stanislav Arkanikov u intervjuu za radio Sputnjik.

Stop KOVID (Foto: Pixabay)

„Već skrećemo pažnju na to da se neki naši redovni klijenti iz oblasti kozmetologije, koji redovno primaju terapije, žale da im je kvalitet kože narušen i traže neke mere. A kada saznate anamnezu, ispostavlja se da je osoba imala KOVID-19. Prirodno, imuni sistem pati od KOVID-a, kao i od svake virusne bolesti. A patnja imunološkog sistema se ogleda na koži.

Koža je uglavnom ogledalo celog organizma. Po koži možete utvrditi da li je čovek bolestan ili zdrav, ima li hronične bolesti ili ne. Stoga će, prirodno, sa KOVID-om koža jako patiti“, rekao je dermatolog.

Lekar je takođe primetio da problemi sa kožom nisu povezani sa nošenjem maski koje nosimo kako bismo izbegli zarazu koronavirusnom. Konkretno, maske ne mogu da izazovu razvoj demodikoze, kožne bolesti koju uzrokuju grinje Demodek, koje naseljavaju kožu i kosu 90% ljudi.

„Razvoj demodekoze može biti olakšan oslabljenim imunitetom, prethodnim bolestima, nekim problemima sa kožom opšte globalne prirode povezanim sa nekom bolešću, najčešće hroničnom.

Da li neophodna maska koju nosimo doprinosi razvoju demodikoze? Naravno da ne.

O ovome se mnogo spekuliše. Među kozmetolozima, posebno u „sivoj“ kozmetologiji, koju je vrlo teško proveriti, pojavili su se čak i novi postupci za rešavanje problema takozvane maske protiv akni, odnosno maska navodno dovodi do stvaranja akni, demodikoze. Naravno, to nije slučaj“, zaključio je specijalista.

Stanislav Arkanikov je takođe primetio da će čitava medicinska zajednica trebati da razvije algoritme za rešavanje „postkovidnih“ zdravstvenih problema, uključujući zdravlje kože.

O pojavi novog soja korone u Srbiji pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA