Najnovije

RAŠA TUDEJ: Kina prestigla SAD i u ovoj kategoriji!

Kina je postala jedna od retkih destinacija koja je privukla više kapitala od SAD-a 2020. godine, čineći je glavnom destinacijom za strane direktne investicije, dok su ukupni globalni tokovi opali za preko 40 procenata.

Si Đinping (Foto: Sinhua)

Kineska ekonomija je prošle godine imala priliv od 163 milijarde dolara, beležeći rast od četiri procenta na godišnjem nivou, prema podacima objavljenim na Konferenciji UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD). U međuvremenu, SAD su pale na drugo mesto, jer su investicije stranih država u najveću ekonomiju na svetu opale na 134 milijarde dolara.

„Povratak na pozitivan rast BDP-a (+ 2,3%) i ciljani program olakšavanja investicija kineske vlade pomogli su stabilizaciji investicija nakon ranog zaključavanja“, navodi se u izveštaju.

Investicioni pejzaž se dramatično promenio od prošle godine, kada su SAD privukle gotovo dvostruko više od Kine. U 2019. godini SAD su imale priliv od 251 milijardu dolara, dok je Kina imala 140 milijardi dolara.

Prema procenama agencije UN-a, priliv stranih direktnih investicija širom sveta pao je na 859 milijardi dolara u 2020. godini u poređenju sa skoro 1,5 biliona dolara u prepandemijskoj godini. Prošlogodišnji tokovi bili su 30 odsto ispod „minimuma nakon globalne finansijske krize 2009. godine“, kaže se u izveštaju.

Pandemija je podstakla veliki zaokret u globalnoj ekonomiji, jer su razvijene zemlje činile najveći deo globalnog pada. Prilivi ka tim ekonomijama dramatično su opali za 69 procenata. Samo u Evropi tokovi su opali za dve trećine da bi 2020. godinu završili sa negativnih četiri milijarde dolara.

Pad investicija u zemljama u razvoju bio je oko tri puta manji, te su pale za relativno umerenih 12 procenata. Osim Kine, negativnu tendenciju popravila je još jedna azijska sila. Priliv stranog kapitala u Indiju porastao je 13 odsto u 2020. godini, pokazuje izveštaj UNCTAD-a.

Ove godine će investicije verovatno ostati slabe zbog neizvesnosti oko razvoja pandemije koronavirusa, upozorila je agencija. Iako su zemlje u razvoju prebrodile oluju prošle godine, njihov učinak u 2021. godini ostaje „glavna briga“, prema rečima DŽejmsa Žana, direktora UNCTAD-ovog odelenja za investicije.

„Efekti pandemije na investicije će se zadržati“, rekao je Žan. „Investitori će verovatno ostati oprezni pri ulaganju kapitala u nova prekomorska proizvodna sredstva.“

Milo Đukanović potpisao zakon i najavio osvetu Srbima! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA