Najnovije

MILOSLAV SAMARDŽIĆ OTKRIO ŠOKANTNE PODATKE: Četnike nisu izdali Englezi, nego Amerikanci, ovaj Ruzveltov potez je presudio! (VIDEO)

General  Milan Nedić treba da se rehabilituje od komunista, ali da mu ostane osuda kojom ga je kraljeva vlada osudila zbog izdaje, rekao je publicista Miloslav Samardžić, najveći poznavalac istorije četničkog pokreta i direktor filmske kuće „Pogledi“, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast. 

Miloslav Samardžić. (Foto: Helmkast)

Samardžić otkriva kako su četnici likvidirali nedićevce, ljotićevce, pa i četnike iz grupe Koste Pećanca, a sve zato što su ih smatrali izdajnicima koji su sarađivali sa Nemcima. 

On je potvrdio da je kraljev dinar bio konvertibilna valuta koja se mogla ulagati u švajcarskoj banci. 

- Dinar je bio konvertibilan od kralja Uroša hiljadu dvesta i neke, sve do 1945. godine. Komunisti kao skakavci unište sve do čega dođu. Pre rata smo imali 75 tona zlata izmeštenih u strane banke i deo je potrošen na finansiranje otpora. Titu je predato preko 60 tona preostalog zlata, on je sve to spiskao – kazao je sagovornik Helmkasta. 

Spisak broja ubijenih sveštenika od različitih oružanih formacija, koji se pojavljuje na društvenim mrežama, koji pokazuje da su komunisti ubili najviše sveštenih lica, ukupno preko 200, on je potvrdio kao autentičan. 

- Međutim, taj popis je nepotpun. Jerej Velibor DŽomić je uradio sistematski popis i utvrdio da su komunisti ubili 540 sveštenih lica, a ustaše 184. Dakle, komunisti su ubili tri puta više nego ustaše, a više nego svi ostali zajedno – rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečim tačno je da je kralj na pritisak Britanaca 12. septembra 1944. godine izdao naređenje da Draža preda komandu Titu. 

- Međutim, ono što komunisti izbegavaju da pomenu jeste da je kralj nekoliko meseci kasnije smenio Tita i ponovo postavio Dražu. To se po njima ne važi, a ovo prvo se važi – kazao je Samardžić, naglasivši da kralj nije abdicirao time što je predao vojnu komandu Titu, i nije kraljevina prestala da postoji, već je i dalje ostao na čelu države. 

- Mnogi zaboravljaju da je Tito potom bio ministar u kraljevoj vladi – ukazuje sagovornik Helmkasta. 

On navodi da zapravo nisu bili Britanci ti koji su izdali kralja i doveli komuniste, već Amerikanci, odnosno, kako je rekao tadašnja Duboka država i predsednik Teodor Ruzvelt „koji je donosio odluke mimo Kongresa, Senata i drugih institucija“. Čerčilovo ponašanje u vezi pritiska da se komanda u jednom trenutku preeda Titu, ocenjuje kao „kockanje“, ali da je britanski premijer želeo da u krajnjem rezultatu Jugoslavija ostane kraljevina. 

- Čerčil nije voleo komuniste i nije želeo da se zavede komunizam. Ali to se desilo zbog Ruzvelta  – rekao je Samardžić, a na koji način je i zašto američki predsednik uticao na to, možete pogledati u emisiji.  

Amerika na ivici građanskog rata! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA