Najnovije

ALIJEV PRAVI NOVU PRESTONICU AZERBEJDŽANA U KARABAHU: Grad poslednje bitke u ratu se menja iz korena

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev proglasio je grad Šuša, koji je prešao pod kontrolu Bakua (Jermeni ga zovu Šuši), kulturnom prestonicom države.

Ilham Alijev (Foto: Jutjub)

„Grad Šuša ovo zaslužuje. Verujem da se Šuša može smatrati kulturnom prestonicom ne samo Azerbejdžana, već i regiona“, rekao je Alijev na videokonferencijskom sastanku sa novoimenovanim ministrom kulture Azerbejdžana Anarom Kerimovim.

Alijev je rekao da je jedan od glavnih zadataka Ministarstva kulture restauracija istorijskih spomenika na teritorijama vraćenim pod kontrolu Azerbejdžana, uključujući i Šušu.

„Bez gubljenja vremena, ali istovremeno bez žurbe, prvobitni istorijski izgled Šušija mora biti vraćen. Naše džamije smeštene u Šuši takođe moraju biti remontovane, obnovljene, izgled im mora biti vraćen“, rekao je Alijev.

Takođe je naredio 2021. godine da održi festival posvećen poeziji Vagifa, koji je u 18. veku bio vezir Karabaškog kanata, i obećao da će u gradu Fizuli izgraditi međunarodni aerodrom za prijem gostiju koji u Karabah stižu iz drugih zemalja.

U Šuši se odigrala i poslednja važna bitka u sukobu između Jermenije i Nagorno-Karabaha sa jedne i Azerbejdžana sa druge strane. Prema trilateralnom dogovoru koji su potpisali Azerbejdžan, Jermenija i Rusija, oružane snage Nagorno-Karabaha su bile dužne da se povuku iz niza gradova među kojima je i Šuša. Usledio je i egzodus jermenskog stanovništva koji na tom prostoru živi više od dva milenijuma.

kako jedan voz može da uništi Ameriku, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA