Najnovije

POČINJE BORBA ZA SENAT! OTVORENA BIRALIŠTA U DŽORDŽIJI! Ko će imati kontrolu u gornjem domu?

U DŽordžiji su otvorena birališta za dva mesta u Senatu, a od rezultata ovih izbora zavisiće ko će imati kontrolu u gornjem domu američkog Kongresa.

Izbori u Americi. (Foto: Jutjub)

Ulozi su veliki jer će kontrola nad Senatom značiti i koliko lako će budući predsednik DŽo Bajden moći da sprovodi svoj program, navodi Glas Amerike i podseća da je Predstavnički dom Kongresa već demokratski.

Reč je o drugom krugu jer u prvom 3. decembra niko od kandidata nije osvojio 50 odsto glasova plus jedan glas.

Istraživanja pokazuju da su demokrate u blagoj prednosti, ali DŽordžija je tradicionalno republikanska država. Bajden je zapravo prvi demokrata koji je tamo dobio predsedničke izbore od 1992. godine.

Očekuje se izuzetno visoka izlaznost, jer je tokom ranog glasanja glasalo već tri miliona ljudi. Ipak, glasovi se neće brojati dok se ne završe izbori danas, a rezultat se verovatno neće znati na izbornu noć.

Republikanci trenutno imaju 50 mesta u Senatu, demokrate 48. Ako dobiju oba mesta, rezultat će biti 50-50 i u tom slučaju presuđuje glas predsedavajućeg Senata, potpredsednice SAD Kamale Haris.

Bajden i Tramp na završim mitinzima

Izabrani predsednik DŽo Bajden i predsednik SAD Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz DŽordžije.

Bajden je održao auto-miting na parkingu u Atlanti i poručio glasačima da svojim izborom sada ne određuju samo kurs za naredne četiri godine, već za sledeću generaciju.

Tramp je u ponedeljak održao miting u Daltonu, na severu države, i ponovio da izborni zvaničnici u DŽordžiji nisu hteli da izmene rezultat izbora, za koji Tramp tvrdi da nije validan.

- Nema šanse da smo izgubili u DŽordžiji. Demokrate hoće da preotmu Belu kuću, ne smete im to dozvoliti. Ne smete im dozvoliti ni da pokradu Senat - rekao je Tramp pristalicama.

Iran traži od Interpola poternicu za 48 zvaničnika SAD! Ovaj državnik je prva meta! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA