Najnovije

VOJSKA JE SPREMAN ZA RAT! Kineski predsednik izdao naređenje!

Kineski lider Si Đinping usmerio je vojsku da pojača obuku 2021. godine i koristi više hi-tech tehnologija u svojim vežbama. Nalog dolazi nakon napetih sukoba sa Indijom i Tajvanom prošle godine.

Kineska vojska. (Foto: eng.chinamil.com.cn)

Si, koji predsedava Kineskom centralnom vojnom komisijom, naložio je Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA) da održava „punovremenu borbenu gotovost“ i da bude spremna da „deluje u bilo kojoj sekundi“.

„Komandiri i vojnici čitave vojske moraju nastaviti duh borbe bez straha od poteškoća i straha od smrti“, navodi se u naredbi, napominjući da će ove godine biti 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine.

Si je usmerio PLA da pojača svoju „prvu obuku“ i „znatno poveća“ upotrebu tehnologije u vežbama. Nazvavši modernu tehnologiju „sržom borbene efikasnosti“, Ksi je naredio vojsci da koristi računarske simulacije u vežbama i da istraži načine za dodavanje više visokotehnoloških i mrežnih metoda u svoje operacije.

Prema South China Morning Post-u, pominjanje neodređenih „vojnih borbi na frontu“ u opštem naređenju vojske početkom godine predstavljalo je odstupanje od prethodnih takvih naredbi koje je izdao Ksi, u kojima je PLA-u rečeno da „upravlja krizama i odvrati rat “.

Kina je tokom prošle godine zabeležila povećane tenzije sa susedima Indijom i Tajvanom.

Neprijateljstva duž himalajske granice kulminirala su krvavim okršajem u junu, kada je ubijeno 20 indijskih vojnika, a Peking je pretrpeo neotkriveni broj žrtava. Atmosfera na terenu je od tada ostala napeta, uprkos posvećenosti obe strane deeskalaciji.

Prošlog meseca Kina je poslala nosač aviona kroz Tajvanski tesnac dan nakon što je tamo zaplovio američki ratni brod. Povećano vojno držanje Pekinga u regionu dogodilo se kada je Tajpej pokrenuo program prenaoružavanja i obezbedio nekoliko glavnih naoružanja sa Vašingtonom.

Kina i SAD nastavile su se međusobno optuživati za provokativne manevre u Južnom kineskom moru, dok su njihove veze dodatno oštetili trgovinski rat i podrška Vašingtona protestnom pokretu u Hong Kongu.

Turski agresori ne odustaju! Stižu nova pojačanja! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA