Najnovije

AMERIKA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA! Tramp šalje Nacionalnu gardu na Kapitol! Bajden se obratio naciji: Ovo je pobuna!

Pristalice predsednika SAD Donalda Trampa upale su u Kapitol, a mediji izveštavaju da će vojska zauzeti zgradu Kapitola, međutim Pentagon je odbio da to uradi! U međuvrenu pojavio se snimak kako su demonstranti savladali obezbeđenje u Kapitolu.

Upad u Kongers (Foto: Jutjub)

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp naredio je Nacionalnoj gardi iz država Merilend i Virdšinije da intervenišu na nasilnim protestima u Vašingtonu.

Vojska je aktivirala čitavu Nacionalnu gardu 1.100 vojnika, rekao je jedan vojni zvaničnik za „NJujork tajms", a guverner Virdšinije poslao je članove Virdšinijske garde zajedno sa 200 vojnika iz Virdžinije da uguše nasilje u glavnom gradu.

Trupe se šalju kako bi ih rasporedili na Kapitol i na druge tačke oko Vašingtona. Sekretar vojske Rajan Mekarti i vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler ovu odluku su doneli jer Trampove pristalice savlađuju policiju Kapitola. Oni takođe traže policijski čas od 18.00. do 6 sati ujutru u Vašingtonu.

U međuvremeni, izabrani predsednik DŽo Bajden poručio je da su neredi napad na demokratiju i da je to napad bez presedana.

On je u vanrednom obraćanju javnosti rekao da je američka demokratija napadnuta i da se današni napad razlikuje od svega viđenog u moderno doba.

- Za razliku od bilo čega što smo videli u moderno doba. Napad na tvrđavu slobode, sam Kapitol. Napad na narodne predstavnike i policiju u Kepitol hilu. Da budem vrlo jasan. Prizori haosa na Kapitolu ne odražavaju pravu Ameriku. Ne predstavljaju ko smo. Ono što vidimo je mali broj ekstremista posvećenih bezakonju. Ovo je haos. Graniči se sa pobunom. I to se mora završiti sada - rekao je Bajden, prenosi CNN.

Nezadovoljni građani uspeli su da savladaju policiju i probiju blokade, te im je pošlo za rukom da uđu u zgradu, iz koje je u međuvremenu evakuisan potpredsednik SAD Majk Pens.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak sukoba organa reda koji obezbeđuju zgradu i demonstranata. Na snimku se čuju građani koji skandiraju "SAD, SAD", prenose Novosti.

Demonstranti su stali i na mesto Predsednice Kongresa Nensi Pelosi.

Navodno je i jedna osoba upucana u zgradi Kapitola.

Američki mediji javljaju da su senatori evakuisani i prebačeni na sigurnu lokaciju, ali i da su pojedinci ostali u Kapitolu i pokušali da razgovaraju sa narodom.

Političari koji su ostali u Kapitolu imaju oružje i čula se pucnjava, izveštavaju novinari koji su u zgradi.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA