Najnovije

KRAJ EU? Vašington, London i Moskva stvaraju novu imperiju na tlu Evrope!

Evropska unija je nefunkcionalna, paralisana i potpuno nemoćna da reši brojne probleme. Zato je čekaju velike reforme i pregrupisanje zemalja

Evropski Parlament. (Foto: europarl.europa.eu)

Ovako novinar Milovan Jovanović vidi budućnost saveza na Starom kontinentu, a prema njegovim rečima, prekomponovanje će se vršiti pod uticajem osovine Vašington-London-Moskva.

- Čeka nas neka nova Jalta, a pitanje je vremena kada će se to desiti. Videli smo potpunu nemoć EU. Ovakva Evropa je došla do svog kraja, a vrhunac toga je prva članica koja je izašla iz EU, Velika Britanija i renesansa neonacizma širom Evrope – kaže Jovanović.

Pad EU

On ističe da je pad EU počeo 2004. godine priključenjem deset novih članica.

Analizirajući dalje eroziju EU, Jovanović kaže da je prijem novih članica poprimio obrise tragikomedije ulaskom Rumunije i Bugarske 2007. i Hrvatske 2013. godine.

- Mi vidimo da tu nema jedinstva, da odlučivanje konsenzusom nije moguće i da se stvorio veliki jaz između starih i novih članica. Ako su jedna Rumunija i Bugarska ispunile uslove za ulazak, da ne pominjem Hrvatska, onda je Srbija po tom kriterijumu odavno trebalo da postane članica EU. Tu se video nedostatak vizije korumpirane briselske birokratije koja je ostavila Zapadni Balkan i otvorila prostor uticaju Rusije, Kine i Turske – kaže Jovanović.

Jugoslavija kao prethodnica EU

On navodi da smo prethodnicu stvaranja nove EU mogli da vidimo u stvaranju "mini Šengena".

- Bivša Jugoslavija je bila prethodnica NATO-a i EU. Imali ste multikonfesionalnu i multinacionalnu zemlju koja je funkcionisala i pokazala se kao primer za NATO i EU. Isto tako, očekujem da će stvaranje te neke nove vrste Jugoslavije kroz "mini Šengen" doneti prosperitet narodima ovde. Podsetiću vas, kancelarija DFC-a koja je otvorena u Beogradu je jedino takvo američko predstavništvo u Evropi. I nova administracija u SAD zna da je Srbija ključna zemlja za ostvarenje projekta nove EU – priča Jovanović.

Evropa iz tri celine

Na pitanje da li to praktično znači podelu EU na tri dela, odnosno stare članice, zemlje Inicijative tri mora i države "mini Šengena", Jovanović kaže da se to poklapa sa novim planovima.

- Zemlje članice Inicijative tri mora će predstavljati jedan od segmenata nove EU, kao i Zapadni Balkan. "Mini Šengen" će biti priključen na EU preko posebnih veza i smatraće se jednim od evropskih regiona – zaključuje Jovanović.

Ispovest doktora koji je do poslednjeg dana bio uz dvojicu omiljenih srpskih patrijarha! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA