Najnovije

"MERE ĆEMO MORATI DA IMAMO SVE DO SEPTEMBRA" Doktori Kon i Tiodorović o tome šta nas čeka i da li nam sledi novi pik korone

Da li ćemo imati još jedan pik, ili smirivanje, zavisi isključivo od toga kako smo se ponašali tokom praznika, dočeka Nove godine, ali i kako ćemo se ponašati tokom proslave Božića, ističu naši lekari.

Predrag Kon (Foto: Jutjub)

Iako nismo imali zabranu kretanja, kafići, restorani, kao i svi ostali ostali ugostiteljski objekti nisu bili otvoreni za slavlja i okupljanja, a to nam uliva nadu da smo „dobro prošli“, iako je sporadičnih okupljanja svakako bilo.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović izjavio je da se plaši praznika, odnosno okupljanja. Od toga direktno zavisi da li ćemo imati još jedan pik, a koji se može očekivati krajem janura, ali i tokom februara.

- Bojim se praznika i okupljanja. Svako veruje da kada ispraća staru godinu da odbacuje i sav teret sa leđa i okreće se nekoj lepšoj budućnosti i onda „mora“ da to proslavi. Dobro, to je lepo razmišljanje, ali nije vreme za žurke i zabave, okupljanja - upozorio je pre poslednjih dana stare, 2020. godine, za koju ne želimo da nam se ikada više nešto slično ponovi.

Ali, tu je i Božić, veliki praznik. Da li možemo ove godine da ih proslavimo tako što ćemo biti tamo gde nas neće biti puno, gde ćemo poštovati sve mere, gde ćemo moći u isto vreme da budemo i veseli i odgovorni?

Mogući pik krajem ovog meseca

- Mogu da razumem da su pogođeni ugostitelji, da ja za njih sve to strašan udar, sve razumem, ali znajte da mi dnevno za jednog bolesnika potrošimo 1.000 evra na terapiju. Ako sada budemo odgovorni, onda će sledeća godina biti kako treba, ako ne, ovo će trajati mesecima - istakao je on.

U tom slučaju, kako naglašava, pik nas očekuje nakon praznika, koji bi počeo krajem januara, a zamah bi uzeo maha negde u februaru.

Dr Kon: U Beogradu već imamo blagi porast

NJegov kolega, epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je gostujući na TV Hepi, takođe je rekao da se može očekivati da posle Božića dođe do porasta.

- Ja mislim da je i sam doček Nove godine, to jest, to što ga nije bilo u organizovanom smislu, znatno usporilo ovaj virus. Tu nema dileme. Bilo je malo opuštanja tokom nekih lepih dana. Može se očekivati da posle Božića dođe do nekog blagog porasta, mada je u Beogradu već nastao taj blagi porast, vidi se da brojke opet malo rastu - izjavo je danas dr Kon.

Prema njegovim rečima, ne može se očekivati da će "krivulja" drastično da padne, "jer mi nismo imali totalno zatvaranje", a to je jedini način da tako drastično padne.

"Hteli smo zatvaranje od 18. decembra do 3. januara"

- Takva je odluka doneta, nismo imali ograničenje kretanja. Ukupno gledano, sa ove distance, mislim da je to racionala odluka, iako je to medicinski deo Kriznog štaba predlagao još 13. decembra, za period od 18. do 3. januara. Neki misle da to nije ni pomenuto, a davali su iste predloge. Jasno je da su ove mere rezultat delovanja medicinskog i ekonomsko-političkog dela Kriznog štaba - rekao je dr Kon.

On je i pre nekoliko dana istakao da treba očekivati da situacija bude bolja iz dana u dan ali i da ćemo osetiti posledice većih okupljanja i šetnji, posebno u Beogradu, posle Božića.

Kakvi nam meseci slede

Iako lekari svakoga dana apeluju da se praznici proslavljaju samo u krugu porodice, da se ove godine udzržimo svih okupljanja, ipak deo građana iskoristio je lepo vreme za šetnju, druženje... Da li će nas to koštati, videćemo za nekoliko dana.

Na pitanje kakvi meseci nam slede, epidemiolog Tiodorović kaže, da sve zavisi od našeg ponašanja.

- Vakcinacija je počela, ona će napredovati sve više, ali maske ćemo morati da nosimo i dok traje vakcinacija. Mi imamo ljude koji ne smeju da prime vakcinu, koji su alergični na neki njen sastojak. Nećemo moći sve ljude da vakcinišemo iz tog razloga, druga stvar je, idu dve doze. Posle prve doze razvije se 50 odsto imuniteta, posle druge doze preko 90 odsto rekao je profesor Tiodorović.

O tome je pričao i dr Kon.

Mera ćemo morati da se držimo do najranije septembra

- Činjenica je da je sve veći broj ljudi imun. Nadam se da će vakcina početi "energičnije" da pristiže, a da ćemo mi brti vrlo brzi u njenom korišćenju. Moramo da budemo pripremljeni za efektivno sprovođenje imunizacije. Čuo sam da će da se prave nedeljni planovi imunizacije, što je vrlo dobro - reako je Kon.

Ipak, ako ste mislili da ćemo uskoro samo jednostavno da skinemo maske i nastavimo normalno da živimo, kao da se 2020. nije ni desila... varate se.

- I na leto ćemo morati da se pridržavamo svega, jer ako prime dve doze u razmaku od 21 dan, a nakon druge doze u najmanjem slučaju opet treba 21 dan, dakle, potrebno je mesec i po do dva da se stvori zaštitni nivo imuniteta. Može se reći da ćemo negde do septembra, oktobra biti u situaciji da se držimo mera - rekao je profesor Tiodorović.

Kongres prelomio, ko je novi predsednik SAD pročitajte OVDE. Objavljen i rezultat koji je šokirao mnoge.

Izvor: Blic
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA