Najnovije

GENERALNI DIREKTOR NIS-A O CENAMA NAFTE U 2021: Kakva godina čeka srpske vozače?

U godini pandemije koja je uzdrmala i naftne kompanije širom sveta, NIS je uspeo da obzbedi stabilnost snabdevanja i realizovao ključne investicije. Otvranjem "Duboke prerade" Rafinerija Pančevo je postala vodeći prerađivač nafte u regionu. Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev govorio je za RTS o panovima za 2021. godinu.

Benzinska pumpa (Foto: Pixabay)

Biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu dinara NIS najavljuje nova ulagnja.

– Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama.

Sa Dubokom preradom vozačima garantujete evropski kvalitet kojih derivata?

– Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog komleksa 2012. godine, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavićemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a Duboka prerada nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koja imaju najveću vrednost na tržištu. Kompleks Duboke prerade ima i ekološke benefite – prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva, već cele naše zemlje.

Vozačima obećavate najkvalitetnije derivate, međutim vozače zanimaju i cene, šta se prognozira?

– Ova godina je upravo pokazala da niko ne može da prognozira cenu nafte. Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova Kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta.

Kako je "kovid-19" uticao na poslovanje NIS-a, šta su dalji planovi Kompanije?

– Sam kovid-19, uz makroekonomske okolnosti na globalnom nivou, je dosta negativno uticao na Kompaniju. Pad cena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji, imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar-septembar prošle godine, investirali više od 20 milijardi dinara. Takođe, oslanjajući se na interne resurse, obezbedili smo redovne plate za sve zaposlene, isplatili smo dividendu za naše akcionare – za 2019. godinu. Najvažnije je što smo u izazovnom periodu, očuvali stabilnost kompanije na tržištu uz brigu o zdravlju zaposlenih i potrošača.

Zašto se Vučić plaši vladike Joanikija, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA