Najnovije

SRBIJA I SRPSKA SU JEDAN ORGANIZAM: Nadamo se da će s nama ponovo biti i Crna Gora

U prazničnom programu Radio-televizije Republike Srpske, povodom Dana Republike, petu godinu zaredom gostovao je istoričar dr Aleksandar Raković. On se zahvalio na toj časti i kazao da mu je žao što ove godine nije bio u mogućnosti da bude u studiju u Banjaluci, već je govorio iz studija u Beogradu.

Banjaluka (Foto: Jutjub)

Raković je podsetio da su Republika Srpska Krajina i Republika Srpska osnovane tokom postojanja SFR Jugoslavije kako bi zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom branile jugoslovensku državu od napada separatista. No, kada više nije bilo moguće, srpski narod zapadno od Drine nastavio je da izgrađuje svoju srpsku državnost. Stoga je Republika Srpska naša najveća pobeda, podvukao je Raković.

S tim u vezi Raković je kazao da su Srbija i Crna Gora svoju srpsku državnost 1918. izdigle u jugoslovensku državnost i da nakon razbijanja SFR Jugoslavije srpska državnost Republike Srpske ima izričiti kontinuitet sa savremenom srpskom državnošću koja je obnovljena u 19. veku. Dakle, naglasio je Raković, srpska državnost Srbije, Srpske i Crne Gore je jedna te ista državnost srpskog naroda.

Kada je reč o našem vremenu Raković je rekao da su Srbija i Srpska jedinstven organizam i da se nadamo da će s nama ponovo biti i Crna Gora. U svakom slučaju, pojasnio je Raković, sve nove izazove Srbija, Srpska i srpski narod Crne Gore dočekaće rame uz rame zajedno jer su Srbi jedna i nedeljiva celina.

Raković je posebno istakao da je Drina kičma srpskog naroda i da je Dan Republike Srpske praznik državnosti svog srpskog naroda. Stoga je poručio da srpska srca u Srbiji kucaju za svoju braću i sestre u Srpskoj, kao što i srpska srca u Srpskoj kucaju za svoju braću i sestre u Srbiji. No, s tim u vezi, Raković je naglasio da uvek treba da imamo na umu da se srpski narod u Crnoj Gori i dalje bori za slobodu, te da našim sunarodnicima u toj republici treba iz Srbije i Srpske pružiti svaku pomoć.

Kakav zabet je ostavio mitropolit Amfilohije, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S/RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA