Najnovije

SREĆAN TI ROĐENDAN, REPUBLIKO SRPSKA! "Iz svih izazova uvek izlazila jača" (VIDEO)

Republika Srpska danas slavi svoj dan! Nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH, a ovaj praznik dočekuje svečano. Svečanost ulicama Banjaluke, kojom se svake godine obeležavao ovaj najznačajniji praznik srpskog naroda u BiH, ove godine je zbog epidemije koronavirusa odložena do Vidovdana.

Obeležavanje Dana Republike Srpske. (Foto: Jutjub)

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH. Skupština je raspisala plebiscit o ostanku srpskog naroda u tadašnjoj zajedničkoj državi Jugoslaviji na kojem su se Srbi u BiH izjasnili u gotovo stoodstotnom procentu za ovu opciju.

Bosanski Muslimani i Hrvati nisu priznali rezultat plebiscita, posle čega su svi srpski poslanici iz svih stranaka u Skupštini SR BiH nastavili rad u Skupštini srpskog naroda i počeli donošenje akata kojima je konstituisana Republika Srpska. Od desetak konstitutivnih akata koji su ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske dva su najbitnija. Prvi je Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i, drugi, Ustav Republike Srpske.

Godinu dana kasnije, 28. februara 1992 donet je Ustav i promenjen naziv u Srpska Republika BiH koji je 12. avgusta 1992. godine, kad je već rat već uveliko besneo Bosnom i Hercegovinom, promenjen u Srpska Republika BiH. Mesec dana kasnije, 14. septembra 1992. u Bijeljini konačno se rađa današnji naziv - Republika Srpska.

Kada je 21. novembra 1995. potpisan Dejtonski mirovni sporazum i rat okončan Republika Srpska međunarodno je priznata kao jedan od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu. Prema zvaničnim podacima, u ratu za Srpsku je stradalo oko 21 hiljada boraca. 

"Najsjajniji biser srpske istorije"

- U vreme kada je nastajala Republika Srpska donošene su teške političke odluke. Nakon toga, imali smo težak period rata, ratnih stradanja, gubitka ljudskih života, mnogo ranjenih, i sve traume koje smo nosili iz rata u vrijeme kad se branila sloboda i stvarale pretpostavke da sve ove generacije žive u slobodi - rekla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović za RTRS povodom ovogodišnjeg obeležavanje Dana Republike Srpske.

Podsjetila je da je razvojni put Srpske uvek bio pod nekim opterećenjem.

- Ono što me raduje je da naše institucije ne samo da su odgovorile zadatku, nego su nekada išle možda i više naprijed nego što smo mi mislili da možemo - navela je Cvijanović i dodala da je "nekada bilo političkih pritisaka, velikih ekonomskih i finansijskih poteškoća, a sada imamo problem pandemije". 

Cvijanović je naglasila da je Republika Srpska od svog nastanka do danas prošla kroz brojne izazove iz kojih je uvek izlazila jača.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da je Republika Srpska odraz viševekovne ideje i težnje srpskog naroda da živi slobodno u svojoj državi i da je njenim proglašenjem 9. januara 1992. zaustavljeno kontinuirano urušavanje srpske nacionalne ideje.

- Republika Srpska je 9. januara 1992. samo dobila ime, ali ona je naš odgovor za sva stradanja, poniženja i omalovažavanja kojima su nas kao narod izlagali stotinama godina, pokušavajući da zatru našu nacionalnu i versku svest, što su pokušali i 90-ih godina prošlog veka. Zato je RS najsjajniji biser srpske istorije, jer ništa se tako dugo, tako mučno i uz tolike žrtve nije stvaralo - kazao je Dodik.

Tviter trajno suspendovao nalog Donalda Trampa! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA