Najnovije

Zabraniti Rio Tinto u Srbiji! Ko je za trovače nije opozicija, već radi za Vučića! (VIDEO)

Na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj ispred Vlade Republike Srbije, a čija je tema bila poziv na potpisivanje Društvenog sporazuma o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji, govorili su Boško Obradović – predsednik Srpskog pokreta Dveri, Dušan Tufegčić – predstavnik pokreta Buđenje i prof. dr Duško Kuzović.

Dveri, Buđenje i dr Kuzović poslali ultimatum (Foto: Jutjub)

Ovom prilikom, Boško Obradović je izjavio sledeće: „Srpski pokret Dveri poziva sve političke stranke vlasti i opozicije, sva ekološka udruženja, sve nacionalne pokrete i lokalne grupe građana, kao i ugledne javne ličnosti i građane, da se priključe Društvenom sporazumu o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji. To je jedini način da zaustavimo ne samo zloglasni Rio Tinto, koji je svuda gde je poslovao u svetu iza sebe ostavljao ekološku pustoš, već i svaku drugu mogućnost da se dovede u pitanje zaštita životne sredine i zdravlje građana zbog trke za profitom u vezi sa litijumom.

Razvojna šansa Srbije je zdrava životna sredina i proizvodnja zdrave hrane, a ne litijum koji druge evropske zemlje koje ga poseduju ne eksploatišu već bi želeli ovde kod nas da uništavaju prirodu a ne kod sebe i da tako zarađuju. To nije naš interes i zato je važno da se svi saberemo u jedan front u ovom novom, ekološkom patriotizmu, bez obzira na političke i druge razlike među nama. Takođe, ovo je test za sve one koji tvrde da su protiv RIO TINTO ali uz ogradu da bi prihvatili otvaranje njihovih rudnika ako oni garantuju da će ispuniti ekološke standarde, što nisu učinili nigde na planeti, pa neće ni u Srbiji.

Zato mi u ovom Društvenom sporazumu tražimo zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma bez ikakve ograde i bez davanja mogućnosti da se to ipak prihvati. Veoma je važno što ćemo na ovaj način videti ko je zaista protiv Rio Tinto i drugih zagađivača Srbije, a ko je to samo na rečima, a ostaje u rezervi da promeni mišljenje čim dođe na vlast i dobije takvu naredbu iz zapadnih ambasada i lobija koji stoje iza stranih multinacionalnih kompanija.“

Šešelj upozorio Srbiju na jezivi scenario! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA