Najnovije

DRON-UBICA "GAVRAN" PONOS JE VOJSKE SRBIJE: Neprijateljsku živu silu, tenkove i artiljeriju pretvara u pepeo! (VIDEO)

Novi proizvod kompanije „Jugoimport“, dron „Gavran”, predstavlja izviđačko-udarnu platformu namenjenu za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine. „Gavran” obezbeđuje osmatranje u realnom vremenu, akviziciju ciljeva, prepoznavanje ciljeva po principu svoj–tuđ i dejstvo na uočene ciljeve.

Dron (Foto: Jutjub)

Dužina drona je četiri i po metra, razmak krila 3,2 metra, a visina sa točkovima 0,7 metara. Borbeni radijus domaćeg drona-ubice iznosi od 50 do 100 kilometara, zavisno od reljefa i dužine linije izviđanja.

Ovaj dron-ubica radi sa nekoliko dronova kojima se upravlja sa istog komandnog mesta preko zaštićenog radio-linka.

Uništava sve vrste ciljeva na zemlji – tenkove i oklopna vozila, krupna PVO sredstava, radare, artiljeriju i raketna artiljerijska sredstva, pešadiju na otvorenom i u zaklonima i druge mobilne i stacionarne ciljeve na zemlji, borbene čamce i dronove.

„Mi smo pri kraju završnog prijema tog sistema ovde kod nas gde su naše i posade proizvođača obavile taj program, i sve do sada je bilo uspešno i bojevo gađanje raketom ‘rt8c’ na poligonu u Nikincima", rekao je Nenad Miloradović iz Vojske Srbije.

Maksimalni domet „gavrana” je 150 kilometara pri krstarećoj brzini od 120 kilometara na čas. Primarna upotreba ovog drona-ubice predstavlja kruženje iznad bojnog polja u roku od 30 minuta i na daljini od 50 kilometara od komandnog centra. Maksimalna visina leta je 1.500 metara. Masa samog drona je 35 kilograma, a poletna masa drona sa korisnim teretom 50 kilograma.

Kada se dron lansira iz kontejnera, njegova krila su savijena, a prilikom izletanja iz kontejnera vraćaju se u prvobitni položaj.

„Gavran” poleće sa buster motorom na čvrsto gorivo, a klipni motor koristi za krstareći let. Vreme potrebno za lansiranje drona iz kontejnera je 1 minut. Navođenje drona je kombinovano, inercijalno, pomoću GPS-a, GLONASS satelitskog navigacijskog sistema, a u terminalnoj fazi leta dron se navodi na cilj preko TV ili IC glave za samonavođenje.

Rusija naoružava Srbiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA