Najnovije

PEKING UPOZORIO KANBERU: Napustite hladoratovski mentalitet, ideološke predsrasude! Kinu posmatraje racionalno i objektivno!

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian pozvao je vlast u Kanberi, pošto je bivši premijer Australije Toni Abot posetio Tajvan, što ukazuje da će ovo ostrvo Australija podržati protiv Pekinga, koji ga smatra delom svoje teritorije.

Si Đinping. (Foto: kremlin.ru)

"Savetujemo pojedincima u Australiji da napuste hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude, poštuju osnovne činjenice, objektivno i racionalno posmatraju Kinu i kineski razvoj i prestanu da daju neodgovorne primedbe", naveo je Zhao.

Portparol ministarstva spoljnih poslova tvrdio je da se Abot grubo umešao u kineske unutrašnje poslove posetivši ostrvo i optužio ga da koristi svoje političke interese za podsticanje sukoba između Pekinga i Kanbere.

Zhao je opisao Abotove komentare svojim tajvanskim kolegama kao "smešne",

Svaki pokušaj da se promoviše „teorija kineske pretnje“, kao i kleveta kineskih poslova „veoma je nemoralan, krajnje neodgovoran i predodređen da bude nepopularan“.

Abot, koji je prošle nedelje posetio Tajvan, pozvao je nacije da budu spremne za sukob izazvan kineskom agresijom. Takođe je sugerisao da bi svaka eskalacija nad Tajvanom mogla podeliti svet na dva tabora, „demokratije nasuprot diktatorima“.

Bivši australijski premijer, koji je rođen u Londonu, a koji sada obavlja ulogu specijalnog izaslanika za pitanja domorodaca, rekao je da Kina približava svet sukobu angažujući se u sve agresivnijim aktivnostima u sivoj zoni.

Putin zahtevao da Erdogan odmah povuče turske trupe iz Idliba! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA