Najnovije

NEPRIJATELJI TREBA DA SE ZABRINU: Iran pravi rakete sa dometom do 2000 kiilometara

Komandant Iranskog korpusa garde Revolucionarne revolucije (IRGC), general-major Hosein Salami, rekao je da će namenska industrija te zemlje u bliskoj budućnosti razviti protivbrodsku raketu dometa do 2.000 km za nacionalnu ratnu mornaricu.

Iran (Foto: RIA Novosti)

On je dao izjavu nakon što je pregledao pomorske objekte IRGC na ostrvima Persijskog zaliva i Hormuškom tesnacu koji pripadaju Islamskoj Republici.

General je naglasio da su sve iranske trupe spremne da odmah odgovore na sve neprijateljske akcije. Prema rečima Salamija, neki od ranije predviđenih negativnih scenarija za razvoj situacije već se odvijaju u regionu, ugrožavajući njegovu bezbednost. Komandant je pohvalio nivo borbenih sposobnosti jedinica korpusa i ukazao na značajan napredak postignut u razvoju i stvaranju borbenih brodova, opreme za elektronsko ratovanje za bespilotne letelice i širokog spektra brodskih raketa, koje uskoro stupaju u službu u IRGC.

"Na polju bespilotne avijacije, Mornarica IRGC -a je postigla značajan napredak, a sada te snage imaju stotine izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica s borbenim radijusom do 1200 km", rekao je Salami.

General je takođe rekao da je Korpus naoružan širokim spektrom projektila različitih namena sa dometom leta od 35 do 700 km i najavio nameru iranske namenske industrije u bliskoj budućnosti da razvije protivbrodsku raketu koja biće u stanju da pogodi brodove u pokretu na udaljenosti do 2000 km.

Vredi napomenuti da je Islamska Republika zaista postigla impresivan napredak u svom raketnom programu u poslednjoj deceniji. Ipak, deklarisani cilj deluje prilično ambiciozno, s obzirom na to da domet protivbrodskih projektila u službi sa naprednim armijama ne prelazi hiljade kilometara. Trenutno takav domet leta ima samo iranski raketni bacač „Meškat“.

Međutim, razvijen na bazi sovjetskog Ks55, on koristi inercijalni mehanizam navođenja, što ga čini sposobnim samo za gađanje nepokretnih ciljeva na kopnu. Najčešći tip protivbrodske rakeze u iranskim oružanim snagama je raketa Nur, kopija kineskog C-802, dometa do 120 km. U službi ratne mornarice i IRGC -a Irana su i rakete „Nasr“ i „Gadir“ dometa do 300 km.

O izraelskoj agresiji na Siriju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA