Najnovije

VUČIĆ MOŽE NEMOGUĆE: Od ratnog stanja do kafane za samo pet dana

Od ratnog stanja do kafane, vina i muzike kratak je put. U tajmingu predsednika Srbije Aleksandra Vučića od jedne do druge krajnosti moguće je stići za samo pet dana. Tako smo 13. oktobra gledali dramatične scene na severu KiM, hitan odlazak predsednika Vučića sa ministrima odbrane i policije u Rašku na razgovor sa uplašenim Srbima, više nego ozbiljne izraze lica i ništa manje ozbiljne poruke. Pet dana kasnije, 18. oktobra predsednik na svom Instagram profilu objavljuje fotografije iz kafane, gde sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom proslavlja otvaranje radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš – Segedin.

Vučić u kafani (Foto: Instagram)

Građani severa KiM zapamtiće dobro 13. oktobar, sirene koje su zavijale od ranog jutra, rafale i ranjavanje Srećka Sofronijevića. Kada su kosovska policija, kao i i pripadnici specijalne jedinice ROSU upadali u radnje i apoteke na severu KiM, tragajući navodno za švercovanom robom i uterujući strah u kosti Srbima koji tamo žive.

Predsednik Srbije odmah je reagovao i uputio se u Rašku da razgovara sa uplašenim Srbima. Smrtno ozbiljna lica Vučića, kao i ministra policije Aleksandra Vulina i ministra odbrane Nebojše Stefanovića obeležile su taj dan.

Građani su tražili pomoć, Vučić ju je obećao.

Ne samo da ćemo da vas zaštitimo, nego ćemo i pobediti

Postoje tri razloga zašto ovo rade, rekao je on.

„Prvo, zato što ih požuruju. Ima želje da se sve uruši i destabilizuje. NJima je cilj slabljenje Srbije. Jeste li čuli da neko ide da hapsi plazma keks? EU po prvi put rekla da nisu krive „obe strane“. Pod dva, šta je nama činiti? Plašim se da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini. Imamo i neke zlonamerne u međunarodnoj zajednici, koji žele sukobe ovde. Voleo bih da sačuvamo mir, i mislim da je to od presudnog značaja. Ali ću vam takođe reći – nemamo mi izbora. Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak. Ja ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe s bilo kim. Razumeo sam vašu odluku. Nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor. Šta god da se desi i kako god – Srbija će biti uz vas“, rekao je Vučić.

Molimo NATO da obavlja svoj posao, molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da Srbima uteruju red, rekao je Vučić.

„Ako tu čine, moj odgovor je – u toj borbi u kojoj moramo da štitimo našu decu na KiM, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, nego ćemo i pobediti“, rekao je Vučić.

I sve je nekako zaličilo na još jedan sukob.

A sad muzika

Samo nekoliko dana bilo je potrebno da se sve zaboravi i tačno pet dana kasnije predsednik na svom Instagram profilu objavljuje fotografije i snimke iz kafane, na kojima je i zapevao.

„Tamo daleko…“, napisao je predsednik Srbije ispod fotografije koja je nastala na salašu Vinarije Zvonko Bogdan.

Tu je predsednik Srbije zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom proslavljao otvaranje radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš – Segedin.

Vučić je na Instagramu objavio fotografiju i sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, napravljenu na istom salašu.

„Srbin i Mađar – prijatelji i braća, sviraju i pevaju “Đurđevdan“. A, iza toga sledi Vladislav Petković Dis: Ne marim da pijem…“, napisao je Vučić ispod fotografije, a zatim objavio i snimak na kojem peva.

Kakva je poruka poslata?

Predizborna igrarija

Nekadašnji profesor kliničke psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Mikloš Biro kaže da očigledno državni vrh nije bio baš toliko zabrinut za građane sa severa KiM.

“To što se dešavalo nešto što liči na ratno stanje, a nedelju dana kasnije imamo organizovano veselje i razbibrigu govori da situacija nije bila toliko ozbiljna kako je državni vrh predstavio, a javni servis preneo. Pritom, mislim da nije bilo ozbiljno sa aspekta državnog vrha, ali jeste sa strane naroda koji živi tamo, gde se suočavaju sa ozbiljnim problemima kad je reč o adaptaciji u kosovsko društvo. Takva demonstracija sile sigurno ne deluje ohrabrujuće na njih”, kaže Biro i dodaje:

“Koliko god možemo da zaključimo da je reč o jednoj predizbornoj igrariji i jedne i druge strane, to nikako ne doprinosi kvalitetu života ljudi koji tamo žive i koji su bez sumnje bili vrlo uplašeni. Ta konfrontacija je nalik jednom svojevrsnom aperthejdu, deobi prema nacionalnim odrednicama, što je u današnjem društvu neprihvatljivo. Izuzetno je to loše bilo i ko god je to organizovao uradio je to na štetu naroda i njegove budućnosti. Sve se to pogađa, kažem, sa lokalnim izborima i ne treba biti previše inteligentan da se te dve stvari spoje”.

Erdogan testira Putinovo strpljenje u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA