Najnovije

REBIĆ IDE U PENZIJU: Mesto direktora policije ostaje upražnjeno

Direktor policije, koji je postavljen 2016, u jeku političkih afera i rata „škaljaraca” i „kavčana”, nakon povratka sa odmora odlazi sa mesta prvog operativnog čoveka.

Rebić i Vulin (Foto: MUP Srbije)

Direktor policije Vladimir Rebić 16. decembra odlazi sa mesta prvog operativnog čoveka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i ide u penziju, saznaje „Politika”.

U jeku velikih događaja koji su potresali našu zemlju i MUP Srbije – pucanje Srbima u leđa na Kosovu, afera „Jovanjica”, hapšenje Dijane Hrkalović... – direktor policije otišao je na godišnji odmor. Sada je već izvesno da će nakon toga otići u penziju. Već se pominju i imena pojedinih ljudi iz MUP-a koji su „u užem izboru” za mesto novog prvog operativnog čoveka policije, ali rano je govoriti o tome jer sve je u domenu spekulacija.

Vladimir Rebić važi za dobrog čoveka i čestitog policajca. Sagovornici lista Politika koji su ceo radni vek proveli u MUP-u kažu da je Rebić bio odličan kao načelnik Uprave saobraćajne policije, ali da se na poziciji direktora nije baš dobro snašao. Postavljen je na to veoma važno i odgovorno mesto u „nezgodno vreme”, u jeku političkih afera i spinova, rata „škaljaraca” i „kavčana” na beogradskim ulicama i nastanka Belivukove grupe.

Dok se još 2016. spekulisalo o Rebićevom imenovanju, jedan policijski sindikat upozoravao je da on nije čovek za to mesto, da nikada nije napisao nijednu krivičnu prijavu u karijeri i da ne zna ništa o finansijskim istragama, borbi protiv korupcije i borbi protiv organizovanih narko-grupa.

Kao prvi čovek policije Vladimir Rebić se nije mnogo pojavljivao u javnosti, a i kada bi se pojavio skoro da ništa konkretno ne bi rekao. Na sva pitanja u vezi sa radom policije i istragama aktuelnih slučajeva uglavnom su odgovarali ministri unutrašnjih poslova koji nisu policijski operativci već političke figure, prvo Nebojša Stefanović, a sada i Aleksandar Vulin.

Direktor policije Vladimir Rebić nedavno je bio i ispitivan na poligrafu u vezi sa slučajem „Jovanjica”, odnosno postupanjem Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja za narkotike i Dušana Mitića, inspektora koji su priveli prvooptuženog u tom slučaju Predraga Koluviju. I ovo je takoreći presedan, jer nije zabeleženo u našoj zemlji da direktor policije bude ispitivan na detektoru laži.

Mediji prenose da bi Rebić trebalo da potpiše već napisano rešenje kojim se Milenković prebacuje u Odeljenje za ratne zločine i da se ne zna da li će i ko će to učiniti, pošto je direktor na odmoru.

U Rebićevoj biografiji objavljenoj na sajtu MUP-a navodi se da je rođen 9. januara 1967. u Užicu gde je završio srednju pravno-birotehničku školu, a da je 1991. diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Od avgusta 1992. godine je u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tadašnjem Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Užicu, na radnom mestu inspekcijski i upravni poslovi bezbednosti saobraćaja. Uveo je sistem prethodne provere dokumentacije i oznaka na vozilu, koji je uspostavljen u svim organizacionim jedinicama SUP-a Užice, zbog čega je prekinuta praksa registrovanja neregularnih vozila na tom području. Od 1996. do 2002. obavlja poslove šefa Odseka za inspekcijske i upravne poslove SUP-a Užice, nakon čega, prelazi u Upravu saobraćajne policije da radi na njihovoj obuci.

Do 2007, kada postaje šef Odseka za interventnu kontrolu i regulisanje saobraćaja, predavao je predmet propisi o bezbednosti saobraćaja i izveo više generacija polaznika kursa.

U oktobru 2008. imenovan je za načelnika Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja i do polovine 2009. aktivno učestvuje u izradi nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Januara 2010. postaje zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije. Od 20. juna 2014. obavlja poslove načelnika Uprave saobraćajne policije.

Na sednici Vlade Republike Srbije 19. decembra 2016. godine izabran je za novog direktora policije.

Prethodni direktor bio je Milorad Veljović. Nakon spekulacija u javnosti da će Veljović biti smenjen, Vlada Srbije razrešila ga je sa mesta direktora policije i od 1. januara 2016. postavila ga na mesto savetnika predsednika vlade. Razlozi za smenu nisu obrazloženi javnosti, sem navoda da je Veljović ispunio zakonski uslov za penziju, iako je po tom osnovu mogao da ide u mirovinu i tri godine ranije. Veljović je u svom mandatu direktora policije nadživeo tri ministra i četiri vlade.

Tokom 2016. Rebić je bio vršilac dužnosti direktora policije, a nakon što je u septembru raspisan konkurs, Vlada Srbije izabrala ga je na to mesto u punom mandatu. Postupak izbora Rebića bio je praćen u medijima i od stručne javnosti, jer je izbor direktora sprovođen nakon usvajanja novog zakona o policiji koji je trebalo da uspostavi sistem profesionalnog upravljanja kadrovima i karijernog napredovanja zaposlenih u MUP-u.

Do kraja godine saznaćemo ime novog direktora policije.

Da li će doći do pooštravanja mera, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA