Najnovije

NE POPUŠTA TENZIJA: Hrvati optužuju Slovence da im uništavaju turizam

Ne popuštaju tenzije između Hrvatske i Slovenije zbog primene evropske uredbe o sistemskoj kontroli spoljne granice EU, što i dalje stvara velike gužve na graničnim prelazima između dveju država, koje bi, kako se strahuje, mogle ugroziti turističku sezonu na hrvatskom delu Jadrana.

Andrej Plenković (Foto: Sinhua)

Dok premijer Andrej Plenković smatra "neodrživim stanje" sa dugim čekanjima na graničnim prelazima ka Sloveniji s nadom da će se uskoro naći racionalno rešenje, njegov slovenački kolega Miro Cerar poručuje da će zvanična LJubljana nastaviti sa sistemskim kontrolama i da će samo povremeno primenjivati blaže varijante.
- Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na nivou Evropske unije, dakle s Komisijom, s Savetom, s drugim državama članicama, kao i direktno sa Slovenijom - rekao je Plenković na marginama manifestacije "Tjedan EU fondova".
On je još jednom podsetio da pooštravanje uredbe o Šengenu, koja je, kako tvrdi, na neki način nametnuta zbog pretnji terorizmom u brojnim državama članicama, sistemske kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a, postoji mogućnost da ona bude derogirana, odnosno da se sa sistemskih kontrola pređe na ciljane.
Prema njegovim rečima, međutim, Slovenija to nije uradila u meri i na način kako je to učinila Hrvatska.
- Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je ekonomija važna, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni - istakao je premijer.
S obzirom na to, dodao je, da Hrvatska od turizma u BDP-u učestvuje sa otprilike 18 posto, učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da se to pitanje reši.
- Mislim da Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani - kazao je Plenković i dodao da je pripremljena celovita dokumentacija sa tačno evidentiranim satima trajanja za prelazak granice na pojedinim prelazima", rekao je, prenela je Hina.
Plenković je ponovio da je za Hrvatsku aktuelno stanje neodrživo. S druge strane, međutim, slovenački premijer Cerar poručuje da će Slovenija nastaviti sistemske kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom i samo će povremeno sprovoditi blaže ciljane, zavisno od procene rizika i dužine čekanja.
Na to Sloveniju, kazao je Cerar, obavezuju izmene šengenske urede.
- To je uredba Evropske unije koju Slovenija poštuje, a poštovaće je i ubuduće - kazao je Cerar u slovenačkom parlamentu.
Slovenački premijer je ukazao da je cilj sistemskih kontrola na graničnim prelazima s Hrvatskom u skladu je s uredbom EU radi povećanja bezbednosti i sprečavanja ostalih krivičnih dela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, te suzbijanje terorističkih aktivnosti.
U protivnom Slovenija bi mogla ispasti iz šengenskog prostora, istakao je Cerar i dodao da je strateški interes njegove zemlje da bude u krugu najpovezanijih država EU, u Šengenu i Evropskoj monetarnoj uniji.
To je, kazao je, politika koju je doneo ovaj parlament", rekao je Cerar te zapitao: "Šta je to što vi želite, da se vratimo na Balkan?"
Pročitajte OVDE zašto Zapadni Balkan nikada nije bio prioritet EU? Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA