Najnovije

UŽASNO OTKRIĆE! Desetine miliona korišćenih, zaprljanih medicinskih rukavica uvezeno u SAD!

Istraživanje koje je trajalo mesecima, pokazuje da je na desetine miliona falsifikovanih i korišćenih nitrilnih rukavica stiglo u SAD, i to je, tvrdi Si-En-En, samo vrh ledenog brega. Istrage se vode u SAD i na Tajlandu.

Zdravstveni radnik, test za koronu. (Foto: pixabay. com)

Jedan od stručnjaka, Daglas Stajn, rekao je da su nitrilne rukavice "trenutno najopasnija roba na Zemlji".

Daglas Stajn rekao je da u SAD dolazi ogromna količina loših proizvoda, i da je reč o "beskonačnom toku prljavih, polovnih i rukavica ispod standarda, a obim toga, čini se, tek sada počinju da shvataju federalne vlasti".

Ipak, uprkos potencijalnom riziku za zdravstvene radnike i pacijente na prvoj liniji borbe protiv korone, američke vlasti su se borile sa nelegalnom trgovinom – delom zato što su propisi o uvozu zaštitne medicinske opreme privremeno suspendovani na vrhuncu pandemije i ostaju suspendovani i danas.

U februaru i martu ove godine jedna američka kompanija upozorila je dve savezne agencije – Carinu i Upravu za hranu i lekove (FDA) da je od jedne kompanije na Tajlandu primila pošiljke sa nestandardnim i vidljivo zaprljanim rukavicama.

Ipak, tajlandska kompanija je uspela da isporuči još desetine miliona rukavica u narednim mesecima, od kojih su neke stigle tek u julu.

FDA je za Si-En-En navela da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve, ali dodaje da je preduzela "određene korake da pronađe i zaustavi one koji prodaju neodobrene proizvode koristeći iskustvo u istraživanju, ispitivanju i pregledu medicinskih proizvoda, kako na granici tako i unutar domaće trgovine".

Povećanje potražnje tokom 2020. godine 

Početkom 2020. godine potražnja za ličnom zaštitnom opremom bila je na vrhuncu, dok je pandemija koronavirusa zavladala svetom. A cene nitrilnih rukavica su ostale visoke. Medicinske nitrilne rukavice obično koriste lekari i zdravstveni radnici prilikom pregleda pacijenata. FDA zabranjuje upotrebu lateksa u prahu u zdravstvu, dok su vinilne rukavice nižeg kvaliteta češće u industrijskim okruženjima i rukovanju hranom.

Rukavice, proizvedene skoro u potpunosti u južnoj i istočnoj Aziji, oslanjaju se na ograničenu ponudu prirodne gume, visoko specijalizovane fabrike i stručnost u proizvodnji. Povećanje ponude nije moglo da se desi brzo i o proizvodnji pouzdanih, etabliranih brendova govorilo se godinama.

Vlade i bolnički sistemi pokušali su da dobiju ono što im je potrebno, a desetine sumnjivih kompanija koje žele da ostvare brzi profit videle su priliku.

Telefonski pozivi i žalbe klijenata

Krajem prošle godine Tarek Kiršen, biznismen iz Majamija, naručio je od jedne tajlandske kompanije rukavice u vrednosti od oko dva miliona dolara, koje je potom prodao američkom distributeru.

"Počinjemo da dobijamo telefonske pozive od klijenata koji su potpuno uznemireni, i znate, viču i vrište na nas govoreći: 'Hej, prevarili ste nas'", priseća se Kiršen.

Kada je drugi kontejner stigao u Majami morao je, dodaje, i sâm da vidi proizvode.

"Ovo su bile korišćene rukavice. Oprane su, reciklirane. Neke su bile prljave, neke su imale mrlje od krvi. Na nekima su bili markeri sa datumima od pre dve godine... Nisam mogao da verujem svojim očima", rekao je Kiršen.

Kiršen kaže da je vratio novac svojim kupcima, odložio rukavice na deponiju i obavestio FDA u februaru 2021.

Napominje da se rukavice koje je naručio nisu koristile u medicinskim ustanovama, ali analiza evidencije uvoza koju je uradio Si-En-En pokazuje da su drugi američki distributeri uvezli od te kompanije sa Tajlanda skoro dvesta miliona rukavica.

Nije jasno šta se dogodilo sa tim rukavicama nakon što su ušle u zemlju, prenosi Si-En-En.

Čuveni turski dronovi “Bajraktar TB2” povučeni iz Sirije – Postali beskorisni jer su im Rusi pročitali kodove! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA