Najnovije

"DODIK MORA BITI ZAUSTAVLJEN" Bošnjaci ne biraju sredstva u borbi protiv RS - zovu i stranog predsednika u pomoć!

Republika Srpska i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo su trn u oku pojedincima u Sarajevu, ali i Bošnjacima koji žive čak u Kanadi.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

Bošnjačka dijaspora okupljena oko Instituta za istraživanje genocida u Kanadi pisala je kanadskom premijeru DŽastinu Trudou tražeći od njega da iskoristi sva raspoloživa sredstva, kao razvijena demokratska država, članica grupacije sedam najrazvijenih država, kako bi se "urazumile nacionalističke snage u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska". Gotovo istovremeno, sa protesta u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu zatraženo je od Kristijana Šmita da zaštiti ustavno-pravni poredak države BiH i da zaustavi delovanje srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika.

Bošnjaci u Kanadi, okupljeni oko Instituta za istraživanje genocida, traže da se vladinim saopštenjem proglase nelegalnim aktivnosti Republike Srpske "zbog opasnog ugrožavanja i negiranja države Bosne i Hercegovine".

U odgovoru Trudovog kabineta se navodi da jej pismo prosleđeno ministru spoljnih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i delovanja po ovom pitanju.

U pismu Trudou kanadski Bošnjaci kažu da su zabrinutostii, zbog, kako tvrde, koraka ka secesiji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koje su praćene militarizacijom policijskih snaga i vežbama s vojskom Srbije.

- Milorad Dodik je najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, te Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji... - navodi se u pismu kanadskih Bošnjaka.

U pismu se tvrdi da "Republika Srpska ima potencijal da naruši stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regionu kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma, odnosno funkcionisanje bosanskohercegovačke države, te opasno naruši njen teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i međunarodni državno pravni subjektivitet".

"Milorad Dodik mora biti zaustavljen"

Grupa građana okupila se u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu tražeći od Kristijana Šmita da zaštiti ustavno-pravni poredak države BiH i da zaustavi delovanje srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika.

Podsetimo, pojedine zemlje smatraju Šmita visokim predstavnikom u BiH, ali njegov izbor nije verifikovan. Ne priznaju ga ni Republika Srpska, ali ni Rusija, koja je članica Saveta za sprovođenje mira u BiH, ali ni Kina.

Jedan od učesnika protesta je i nekadašnji predsednik Skupštine Republike BIH i član pregovaračkog tima u Dejtonu Miro Lazović kaže da "Milorad Dodik mora biti zaustavljen".

- Ćutanje OHR-a i visokog predstavnika zabrinjava. NJihova pasivnost je podstrek onima koji bi da nastave da ruše BiH. Građani bi trebalo masovnije dizati svoj glas kada je u pitanju budućnost BiH - smatra Lazović, koji kaže da očekuje da će se međunarodna zajednica konačno da se probudi i da, kako navodi, zaustavi "divljanje" koje dolazi s prostora Republike Srpske i da sankcioniše one koji sputavaju reforme na putu ka EU i NATO-u, ne samo u RS već i u FBiH.

- Milorad Dodik se mora zaustaviti. Međunarodna zajednica koja ima svoju obavezu, pogotovo tih pet zemalja koji su garant Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik koji ima obavezu da reaguju, trebalo bi da reaguju prema Dodiku i ljudima koji ga podržavaju - smatra Lazović.

Sa skupa su upućeni zahtevi i poručeno je da će smatrati odgovornim visokog predstavnika ukoliko ne reaguje.

Šiptari spremaju akciju protiv Srba! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA