Najnovije

FRONT NEPRIJATELJA PUCA PO ŠAVOVIMA: Protivnici Huta izgubili važnog saveznika (VIDEO)

Pokret Ansar Alah (Huti) nastavlja napredovanje južno od Mariba. Objavljen je novi veliki uspeh Huta, tauzimanje okružnog centra DŽadida.

Huti (Foto: Jutjub)

Nakon što su snage Ansar Alaha stigle do raskrsnice DŽebel Murad i pokušale da napadnu okružni centar DŽadida, Hadijeve snage su bacile svoje preostale rezerve u bitku. Avijacija Saudijske Arabije je bila aktivno uključena u bitku, nanevši žestoko bombardovanje po jedinicama Huta. Kao rezultat toga, nije bilo moguće preuzeti naselje u pokretu. Pošto su pretrpeli gubitke u živoj sili, Huti su bili primorani da se povuku iz DŽadida. Međutim, tu se nije završila bitka za regionalni centar. Ansar Alah je počeo da gomila rezerve za novi udar. U isto vreme, Huti su odbili frontalni napad na mesto DŽadida. Počelo je postepeno izbacivanje hadista sa visova i planina koje su zauzimali u blizini naselja. 25. oktobra, tokom noćnog napada, Huti su zauzeli deo planine DŽabal Nazil, obuhvativši tako DŽadidu sa obe strane.

Front hadista je ponovo počeo da puca po šavovima. Postepeno su jedinice Ansar Alaha potisnule odbrambene snage hadista iz okolnog područja. Usred dana 25. oktobra Huti su počeli da obaraju hadiste sa poslednjih ključnih visina, koje su se nadvijale nad selom. Trpeći gubitke i plašeći se da će biti okružen, garnizon iz DŽadide je organizovao povlačenje duž još uvek zadržanog puta ka Maribu. Već noću 26. oktobra jedinice Huta su ušle u napušteno naselje.

Povlačenje iz DŽadide, kako se ranije očekivalo, dovelo je do praktično novog kolapsa fronta Hadijevih snaga južno od Mariba.

Pored gubitka niza ključnih odbrambenih pozicija, hadisti su zbog svog poraza izgubili i lokalnog saveznika, pleme Murad, koje se ranije borilo protiv trupa Ansar Alah. Međutim, zbog pretnje opkoljavanjem trupa plemena od strane Huta, starešine su sa Ansar Alahom zaključile sporazum o prekidu neprijateljstava, prebacivanju teškog naoružanja i prolasku vojnih jedinica pokreta kroz njihove teritorija. Niko nije hteo da ponovi sudbinu opkoljenog naroda u Abdiji.

Trenutno se Hadijeve snage povlače u Marib. Pres služba Hadijeve vojske je uspela da pripremi samo kratak snimak borbi svojih vojnih jedinica sa Hutima severno od regionalnog centra.

Novi napad ukrajinskih diverzanata u DNR možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA