Najnovije

ŠEF KINESKE DIPLOMATIJE U SRBIJI: Vang Ji stigao u Beograd

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji stigao je danas u Beograd gde se sastao sa premijerkom Anom Brnabić.

Vang Ji (Foto: RIA Novosti)

Gosta iz Kine na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je prethodno šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa kineskim zvaničnikom sutra u Palati Srbija.

Dačić: Dobri odnosi sa Kinom

Odnosi između Srbije i Kine su tradicionalno dobri i uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli su potpuno novi nivo, zaključeno je na današnjem sastanku predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Kine Van Jia.

Dačić je izrazio veliku zahvalnost Kini na pomoći koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom i istakao da je nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva naše dve zemlje.

Ji je rekao da njegova poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje, a zahvalio je Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa Srbije i Kine, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Dačić se zahvalio i na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a istakao je zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i za unapređenje saradnje u različitim oblastima.

Kada je u pitanju rad parlamenata, Dačić i Ji su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo i istakli da se saradnja poslanika realizuje veoma uspešno kroz saradnju Grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.

Bilateralni sastanak ministra Nikole Selakovića i ministra Vang Jia biće održan u četvrtak, 28. oktobra, u 9 časova, u Palati Srbija.

Pre sastanka, u prisustvu dvojice ministara, biće potpisan Protokol o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova.

Šef kineske diplomatije će od 27. do 29. oktobra posetiti Grčku, Srbiju, Albaniju i Italiju.

Šta se sprema na severu Kosova, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA