Najnovije

TURSKI SPECIJALCI KRENULI U SIRIJU: Započinju zajedničku misiju sa ''obezglavljenim'' teroristima HTŠ (VIDEO)

Zbog kadrovskih problema izazvanih stalnim sukobima između bandi, vođa najveće terorističke grupe Hajat Tahrir aš Šam (HTŠ) Muhamed Al DŽulani naredio je otvaranje kampova u Idlibu za obuku mlađih i srednjih terenskih komandanata. Podsetimo, ovo je prava visoko organizovana vojska od više hiljada militanata sa strogom disciplinom, piše portal Ruskaja Vesna, pozivajući se na vojni izvor iz Sirije.

Turska vojska (Foto: Jutjub)

Čečenska grupa „DŽunud al-Šam“ (Ratnici Šama), koju predvodi Muslim Šišani (Murad Margošvili), poslednjih dana se branila od napada HTŠ-a, uništavajući i hvatajući desetine Al DŽulanijevih terorista u planinama DŽebel at Turkman.

Pritisnuti velikim neprijateljskim snagama, Šišanijevi džihadisti su takođe počeli da spajaju koordinate različitih objekata HTŠ sa vladinim snagama, nakon čega su ih napali avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Takođe, Čečeni iz DŽunud al Šama dobili su informacije o ozbiljnim gubicima i nedostatku komandanta mlađeg i srednjeg ranga, zbog čega je planirano da se u bliskoj budućnosti uspostave kampovi za obuku terenskih komandanta u gradovima Tel Sandal i Harim. da bi se otklonio nedostatak kadrova.

Tokom sastanka sa predstavnicima lokalnih plemena, Al DŽulani je zahtevao da organizuju agitaciju kako bi privukli borce na kurseve terenskih komandanata.

Poznato je da će obuku islamističkih komandanata nadgledati bivši general sirijske vojske, koji je prešao na stranu terorista.

Prema operativnim podacima, instruktori će biti ne samo iskusni militanti-plaćenici HTŠ-a, već i turski oficiri.

U utorak je iz turske provincije Hataj prešao granicu i uputio se ka Idlibu, konvoj od više stotina jedinica Erdoganove vojne tehnike, sa kojim su, između ostalog, stigli specijalci i instruktori.

Zanimljivo je da su kao rezultat redovnih žestokih borbi između terorističkih grupa u Idlibu, u toku preciznih udara sirijske artiljerije i avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i kao rezultat sabotaže i pokušaja atentata, džihadisti izgubili oko 50 % komandanata na terenu, koje nema ko da zameni. Iz tog razloga, vođe HTŠ-a grčevito pokušavaju da povrate borbenu efikasnost bandi, plašeći se da izgube uticaj i teritorije. Da bi otklonili pretnju, za pomoć su se obratili turskim kustosima.

Kako jemenski Huti ratsuraju front neprijatelja, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA