Najnovije

SAD I EU PRATE RAST TENZIJA: Šta su poručili Sarajevu?

Živa diplomatska aktivnost zbog situacije u Bosni i Hercegovini. O njoj se razgovaralo i u Američkom kongresu, a u Sarajevu su američki i evropski predstavnici. Američki specijalni predstavnik za izbornu reformu Metju Palmer kaže da sa zabrinutošću prati rast tenzija, ali i da SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Sarajevo (Foto: Jutjub)

Sjedinjene Države su spremne da urade sve da se situacija smiri, kaže Palmer i dodaje da u Sarajevo nisu došli sa modelom Izbornog zakona već da je na domaćim političarima da se dogovore.

"I dalje smo posvećeni pružanju podrške BiH na putu ka EU, to stoji već decenijama, i dalje je to istina. Ima puno posla koji treba uraditi, Angelina i ja smo danas tu da to podržimo. Tu smo da pomognemo da BiH reši ključne obaveze koje ima da bi se prilagodio politički sistem, da bi došlo do promene Ustava što će omogućiti da BiH ispuni obaveze i da ide dalje ka Evropskoj uniji", kaže Metju Palmer, specijalni predstavnika SAD za izbornu reformu.

Predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst naglašava da se razgovori nastavljaju i da sve strane treba da budu uključene. Odgovara i na pitanje šta je crvena linija za Uniju i hoće li biti sankcija.

"Mi radimo na jednom procesu gdje bi se mirnim sredstvima došlo do rešenja. Evo vrlo jasno da razjasnim kroz jedan dijalog uz pregovore, tako što zajedno sednete i pokušavate da prevaziđete svoje razlike. Istinski verujem da je krajnji trenutak da izabrani funkcioneri sede za stolom i razgovaraju", poručila je Angelina Ajhorst, direktorka pri Evropskoj službi za inostrane poslove.

Pravo svakog naroda je da izabere svoje političke predstavnike, ponavlja Milorad Dodik uz ocenu da je to polazna i završna tačka kretanja kroz izborni i svaki drugi proces u BiH.

Nakon sastanka u Predsedništvu u Istočnom Sarajevu, susret sa liderom HDZ-a.

"Moj prijatelj Čović, on uvek iskazuje maksimalan optimizam, nisam ni ja pesimističan čovek ali mi se čini da ima mnogo besmislenoga, u smislu stalnog nastojanja da će neko nekog prevariti ili dobiti nešto što drugi ne želi, da ga stavi u podređen položaj. To je nemoguće. Mi danas nismo razgovarali o bilo čemu što bi bošnjački narod stavilo u bilo kakvu degradirajuću poziciju", navodi Milorad Dodik, srpski član Predsedništva.

"Dominantno razgovaramo o Federaciji, izmenema Izbornog zakona i kako osigurati izbor dva člana Predsedništva, Hrvata i Bošnjaka iz Federacije, odnosno klubova naroda u Domu naroda Federacije, opet Bošnjaka, Hrvata, Srbina, da bi oni bili legitimno izabrani, a ne da se u ime nas bira", ukazuje Dragan Čović, predsednik HDZ-a BiH.

Da je napredovanje BiH ka Uniji uslovljeno promenama Ustava i izbornog zakonodavstva, smatra i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Dodikove, kaže, pretnje državnim institucijama su opasne i uradiće sve da spreče povratak u problematičnu prošlost BiH.

Šta predviđaju novi izborni uslovi u Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA