Najnovije

Godina umiranja i veza sa mafijom Vučićeve vlade

Prošlo je godinu dana od formiranja drugog kabineta Ane Brnabić. Prvu godinu drugog mandata obeležilo je nesnalaženje sa epidemijom, afere sa zagađenjem, problematični rat sa mafijom i policijom, i bukvalno predaja zemlje „Rio Tintu“. Ali, makar je izveštaj Evropske komisije bio – pozitivan.

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. (Foto: predsednik.rs)

„Nova“ je pokušala da pobroji sve što je u poslednjih 365 dana bilo u fokusu Vlade, što se pretvorilo u pravi pravcati spisak štete po građane Srbije. Ovako to izgleda:

Korona kriza

Način na koji je Vlada upravljala epidemijskim tokom u Srbiji je bio pogibeljan za građane. Drugačje se ne mogu kvalifikovati rezultati koji kažu da je Srbija ove nedelje postala država sa najvećim brojem hospitalizovanih građana u svetu, jedno vreme je bila u svetskom vrhu po broju umiranja, članovi Kriznog štaba sada otvoreno govore o neslaganjima sa političarima i lažnim brojkama umrlih od korone.

Sve što je Vlada dobro uradila sa nabavkom vakcina – a fakat je da je Srbija među prvima imala besplatna cepiva od različiti proizvođača – upropastila je kombinacijom otvorenog laganja javnosti, odbacivanjem kritike, polaganjem oružja pred antivakserima.

Poslednja u nizu grešaka tiče se kovid-propusnica, odnosno gotovo neverovatne odluke da se one primenjuju samo u periodu od 22 časa do jednog časa posle ponoći, samo u ugostiteljskim i sličnim objektima. Kakva je ta odluka – takva je i cela politika Vlade u pandemiji.

„Rio Tinto“

Srbija je predata „divljem kapitalizmu“ investitora i sa istoka („Linglong“ pre svega) i sa zapada („Rio Tinto“). U ovom mandatu Ane Brnabić posebno je razobličena farsa oko projekta „Jadar“, u kom se fingira javna rasprava, premda je iza kulisa odluka o eksploataciji litijuma u Zapadnoj Srbiji očigledno već doneta.

To, između ostalog, otkriva i dokument Evropske komisije koji je „Nova“ objavila u jučerašnjem izdanju, a u kom se vidi da je predsednik Vučić već obećao političku podršku projektu.

DŽaba je onda ranije ove godine najavljivao referendum, i džaba ministarka Mihajlović i juče poručuje „odlučivaće građani“: agenda je već dogovorena. „Rio Tinto“ u jednom od dokumenata koji smo objavili čak navodi i jasnu dinamiku projekta, prema kojoj bi radovi trebalo da krenu već nakon aprilskih izbora.

Uostalom, i „Putevi Srbije“ još u decembru 2020. dali su dozvolu za početak izrade pristupnih puteva do rudnika.

Uništavanje policije

Ono što ova Vlada predstavlja kao suzbijanje kriminala pretvorilo se poslednjih nedelja u čišćenje nepodobnih kadrova u policiji i vladajućoj stranci.

To što SNS čisti svoje redove manje je bitno – u pitanju je unutarstranački sukob; ali tiha likvidacija istaknutih i odlikovanih kadrova u policiji – čitaj Slobodana Milenkovića, inspektora koji je „otkrio“ „Jovanjicu“ – jasan je signal u kom pravcu će ići borba protiv organizovanog kriminala.

I nije samo Milenković (kome preti najmanje premeštanje iz Odeljenja za borbu protiv narkotika) na udaru: direktor policije Rebić brže-bolje je pobegao u penziju, a suđenje za „Jovanjicu“ nikako da počne. To je slika institucionalne borbe protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

U raljama mafije

To je i kontekst hapšenja organizovane kriminalne grupe formirane oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Pozitivan potez, bez sumnje, bio je skloniti sa ulice grupu ubica i dilera koja je prestonicu terorisala nekoliko godina unazad.

Zašto je istraga protiv grupe ograničena na nepune dve godine delovanja – nepoznato je. Zašto ne postoji ni naznaka odgovornosti države i pojedinaca koji su grupi pomagali – takođe je nejasno.

Kola se, izgleda, lome na dvojici policajaca, jednoj državnoj sekretarki i ministru Stefanoviću – koji nije ni saslušan u postupku. Užasavajući iskazi Belivuka i Miljkovića o kontaktima sa ministrom Vulinom, šefom Izvršnog odbora SNS Glišićem i lično Vučićem nisu ispitivani.

Zagađenje

Beograd će i ove grejne sezone biti među najzagađenijim gradovima na planeti, uz rame sa Lahorom, Rakom i Kalkutom. Na zagađenje od oktobra do marta smo navikli – Vlada nije ni počela da eliminiše individualna ložišta koja predstavljaju najveći problem prestonice.

Ali, veliki požar u Vinči tokom letnjih meseci je definitivno novitet. Prvo, niko od nadležnih danima nije hteo ni da prizna da gori; potom, gotovo mesec dana je gašen; na kraju, eliminisani su merni aparati kojima bi se mogao proceniti nivo zagađenja.

To je ilustracija ozbiljnosti pristupa ovom problemu. Glavni zagađivači i dalje su TENT, Železara, Bor i bez radikalnih promena biće nam bukvalno kamen o vratu u procesu pridruživanja EU.

Verbalni delikt, batinaši, zakon o vodama

Makar su tri predloga zakona koja su potekla iz Vlade Ane Brnabić ove godine bila i više nego sumnjiva. Najpre, Zakon o vodama, kojim je trebalo dozvoliti predavanje obale privatnim licima i preduzećima direktnom pogodbom, čime bi se i gradovi izložili riziku od poplava, a bila bi ozakonjena i devastacija priobalja – koja je već na delu u Beogradu.

Zakon je, nakon intervencije predsednika, povučen. Slična pesma je bila i sa izmenama Zakona o policiju, u kojima su se nalazili mnogobrojni noviteti, poput dozvoljavanja formiranja paralelnih policijskih jedinica. Zakon je ponovo povukao predsednik. Konačno, izmenama Krivičnog zakonika predloženo je vraćanje neke vrste „verbalnog delikta“.

Istina o spoljnom dugu Srbije - mnogo je gore nego što vam naprednjaci govore! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA