Najnovije

"Ako se ne odazovete na vakcinaciju, dolaze vam na vrata!"

Porodični lekari u Hrvatskoj dobili su novo uputstvo o organizaciji i rasporedu rada kada je u pitanju vakcinacija pacijenata protiv korone.

Vakcina. (Foto: pixabay. com)

Ministarstvo zdravlja Hrvatske poslalo je dopis porodičnim lekarima s novim uputstvima.

Ako pacijent odbije vakcinaciju, upisuje se u karton.

Posebno se ističe uputstvo da se pacijentu koji odbije vakcinu taj podatak upisuje u karton.

Ako to ne uspeju telefonski, imaće rok od 30 dana da sa patronažnom sestrom obiđu pacijente u njihovim kućama i, ako pacijenti na to pristanu, vakcinišu.

Ministar zdravlja Vili Beroš juče je na pres konferenciji Kriznog štaba najavio novu odluku.

„Naš cilj je da zaštitimo naše starije, osobe preko 65 godina. Doneli smo odluku o raspodeli rada za porodične lekare. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 nije vakcinisano.

Među onima koji su stariji od 65 godina, njih 31.3 posto nije vakcinisano. 267.176 naših sugrađana je to. To su najizloženije osobe. Stoga je od osnovnog značaja doći do tih bolesnika.

Porodični lekari su obavezni u roku od 15 dana da pozovu sve pacijente starosti iznad 65 godina koji nisu vakcinisani, a to jedino mogu oni zbog GDPR-a, moraju ih nazvati i komunicirati o situaciju oko vakcinacije.

Ako pacijente ne dobiju telefonom, ići će se kod njih kući

Ako ne uspeju, u roku od 30 dana moraju da obaveste naše starije sugrađane o vakcinaciji“, rekao je Beroš.

Dodao je da će lekari o svemu učinjenom morati da obaveste Ministarstvo.

„To činimo da spasimo sve koje spasiti možemo. Apelujem na sve starije sugrađane da otvore patronažnim sestrama i da se jave svojim lekarima.

Vakcinacija spašava živote. Imamo 156 epidemiologa koji godinu i po dana rade da bi sprečili teške posledice epidemije. Ne možemo sve dati njima.

Naši sugrađani, pogotovo stariji, veruju svojim lekarima. Verujem da će ipak prevladati razum i da će sačuvati svoje zdravlje, ovo je nužan i potreban korak“, rekao je Beroš.

Porodični lekari: Dosta nam je ovoga

Porodični lekari poručili su da im je dosta da se sve svaljuje na njih nakon jučerašnje odluke Beroševog ministarstva da su u obavezi u roku od 15 dana da pozovu sve pacijente starosti iznad 65 godina koji nisu vakcinisani da dođu i vakcinišu se.

Porodični lekari poručuju da taj posao rade otkako su u Hrvatskoj dostupne vakcine.

Smatraju da novi nalog nema svrhe, a uz to im se, rekli su nam, nova obaveza nameće dok su pretrpani poslom jer im je došla i vakcina protiv gripa, kojom sad vakcinišu pacijente.

Dr. Krolo: Stalno smo pozivali na vakcinaciju, vakcinisali su se svi koji su to hteli

Porodična doktorka Vikica Krolo, ujedno i zamenica predsednika Hrvatske doktorske komore, za Index je rekla da razume da ministar želi nešto da preduzme u trenu kad su brojke ovako visoke, no navodi da je nemoguće ispuniti ovu, kako kaže, novonametnutu obavezu iz više razloga.

„Dosad smo dali sve od sebe i stalno pozivali na vakcinaciju, vakcinisali su se svi koji su to htjeli.

Građane smo dosad o tome obavijestili, pa im nova informacija ni ne treba. Drugo, mi porodični lekari smo najopterećeniji, svaki dan imam preko 100 kontakata s pacijentima, ne znam kad bih stigla ponovo sve da pozovem.

I treća stvar je da smo upravo dobili vakcinu protiv gripa kojim vakcinišemo pacijente, a uz to imamo i jako puno poziva za odlazak u kućne posete kako bismo starije pacijente koji su nemoćni vakcinisali protiv gripa“, objasnila je za Index dr. Krolo. „.

Navodi da je ovo velik zahtev ministra jer ne zna kako bi još i to stigli uz sve gore navedeno.

„Uostalom, ne vidim smisla u svemu tome. Nema nikakve koristi od toga osim dodatnog opterećenja lekara porodične medicine.

Vakcinisali smo sve koji su hteli. Izveštaj HZZO-a za prošlu godinu pokazao je da je porodična medicina lani ostvarila 42 miliona kontakata s pacijentima.

Istovremeno su bolnice pružile 30 posto manje usluga te su jedino porodični lekari prošle godine imali porast u broju usluga za nekoliko posto. U situaciji kad celo zdravstvo radi manje, u porodičnoj broj kontakata raste“, rekla nam je dr. Krolo.

Svesna je, kaže, da je svim lekarima teško u ovoj situaciji koja traje preko godinu i po, no dosta joj je, dodaje, i toga da se stalno upire prstom u porodične lekare.

„Uvek se ide po nama, samo se upire u porodičnu medicinu. A nas je sve manje, sve smo stariji i opterećeniji. Ako se naši građani ne žele vakcinisati, kako da ih više privolimo da to učine, jer smo sve odradili kako bi se oni vakcinisali? Tako da ne vidim svrhu u tome i mogu reći kako je ovog stvarno dosta.

Jedini smo dali i radili više od svih zdravstvenih radnika, što je pokazao izvještaj HZZO-a“, rekla je dr. Krolo.

Dr. Balint: Ne smemo ih nagovarati na vakcinisanje

Primarijus Ines Balint iz Nadzornog odbora KOHOM-a (Koordinacija hrvatske porodične medicine) čudi se kako ministar može nametnuti novu obavezu porodičnim lekarima koji su, kako ističe, dali veliki obol u skrbi i cepljenju pacijenata protiv kovida poslednjih godinu dana.

„Ja sam lično vakcinisala preko 500 pacijenata svojom rukom, što u ordinaciji što u kućnoj poseti, te sam i dosad itekako pokušala motivisati pacijente za vakcinaciju.

S obzirom na količinu informacija koje pacijenti svakodnevno dobijaju, porodični lekari, koliko god se trudili, uključujući i patronažnu službu, nažalost, ne mogu promeniti mišljenje pojedinaca niti ih smemo nagovarati na vakcinaciju“, rekla je za Index dr. Balint.

„Najviše radimo, a stalno dobijamo packe“

No dodaje da su oni ionako u svakodnevnom kontaktu s pacijentima koji nisu vakcinisani te ih informišu o tome da se jave na punkt za vakcinaciju, dok su one koji su u domovima za starije vakcinisali u kućnoj poseti pre odlaska u dom.

„U ovoj epidemiji mi u obiteljskoj svakodnevno imamo desetak kontakata s pacijentima sumnjivim na kovid te još telefonske kontakte s pacijentima obolelima od kovida kako bismo ih pregledavali po potrebi. Nama u idućih 10-ak dana predstoji vakcinacija protiv gripa. Naravno da ćemo sve starije koji se dođu vakcinisati pokušati motivisati da se vakcinišu i protiv kovida ako još nisu, a to smo već i radili.

No više od toga, u ovom trenutku, porodični doktori ne mogu“, objašnjava dr. Balint.
„Najviše radimo, a stalno dobijamo packe“

Posebno ih opterećuje što svakodnevno, uz stotine kontakata s pacijentima, imaju još puno administrativnog posla, koji im se, kako dodaje, stalno nameće.

„Uopće ne želim komentarisati ministrovu izjavu ‘moraju’, jer porodični lekari znaju svoju dužnost saglasno svojim kompetencijama i pošteno i odgovorno rade svoj posao, a od zdravstvene administracije stalno dobivaju packe da ne rade svoj posao. I onda još dobiju nova zaduženja koja ‘moraju’ ispuniti“, istaknula je dr. Balint.

Za kraj je istakla da je porodična medicina ionako devastirana s obzirom na to da imaju 733 lekara starija od 60 te od toga 170 lekara koji su stariji od 65 godina.

„Sve ovo samo dovodi do manjeg interesa mladog kadra za porodičnom medicinomte do penzionisanja starijih lekara čim ispune uslove za penziju.

Mi ćemo i dalje davati svoj veliki doprinos u borbi protiv pandemije, dosad smo se maksimalno trudili te se trudimo i dalje da motivišemo odrasle pacijente, a naročito starije od 65 godina, na vakcinaciju“, zaključuje dr. Balint.

Vašington želi da povuče neprimeren potez, ali Moskva ima spreman odgovor! Više o tome OVDE.

Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA