Najnovije

TALIBANI UNIŠTAVAJU ISLAMSKU DRŽAVU: Ideološko-ekonomski sukob se nastavlja

Talibanske snage upale su u područje zapadno od Kabula i zarobile četiri člana Islamske države. Racija u okrugu Pagman, nedaleko od avganistanskog glavnog grada usledila je nakon bombaškog napada na džamiju u Kabulu u kojem je poginulo 12 osoba. Odgovornost za taj napad preuzeo je ISIS koji je od ponovnog dolaska talibana na vlast izveo niz operacija, prenosi Rojters.

Portparol talibana Zabahulah Mudžahid naveo je na Tviteru da je u raciji zaplenjeno oružje i dokumenta.

Povratak lokalnog ogranka Islamske države, i borba nove vlade sa potencijalno katastrofalnom ekonomskom krizom, dovela je do još većih problema sa kojima se suočavaju talibani koji tvrde da imaju potpunu kontrolu nad zemljom, nakon sloma vlade Ašrafa Ganija.

Mudžahid i drugi talibanski portparoli odbacili su sugestije o pretnji Islamske države, tvrdeći da ta grupa nema korene u Avganistanu.

Međutim, hapšenja u sredu pokazala su da ona nije u potpunosti eliminisana.

Jedan od zvaničnika talibana naveo je da je nakon napada u nedelju usledila oružana bitka sa pripadnicima Islamske države severno od Kabula i da je ta ćelija uništena.

Islamska država Korasana prvi put se pojavila u Avganistanu 2015. godine. Sa talibanima se sukobljavala više puta zbog ekonomskih i ideoloških razlika.

Kako je Putin spasio Ukrajinu, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS/Rojters

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA