Najnovije

NAJAVLJENO SASLUŠANJE ĐUKANOVIĆA: Test za večitog specijalnog državnog tužioca

Pandora papiri, u kojima se pominje aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo u vezi sa finasijskim poslovanjem u poreskim rajevima i dalje su u centru pažnje podgoričkih medija.

Milo Đukanović (Foto: jutjub)

I dok istraživačka mreža MANS, koja je sa više drugih svetskih organizacija učestvovala u istraživanju međunarodne finansijske malverzacija tvrdi da Specijalni državni tužilac neće uraditi ništa po tom pitanju, Milivoje Katnić tvrdi da će Milo Đukanović biti saslušan, na osnovu čega će predmet biti odbačen ili će biti sprovedena istraga.

"Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga doneti odluku. Ako bude osnovana sumnje prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražićemo skidanje imuniteta", rekao je Katnić u sinoćnoj emisiji "Načisto" podgoričke TV Vijesti.

Prema njegovim rečima, postoji "jedan oblik sumnje", koja je, kako je rekao, "na krajnjem polu osnovanosti", da su Đukanovići imali zajednički posao koji nije uspeo i sinu je neko otpisao 120 miliona dolara.

Katnić je rekao da su s tim u vezi dostavili dopis Đukanoviću, a izjašnjenje će, kazao je, tražiti i od njegovog sina.

Ćalović: Katnić bi da zataška Pandora papire

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković izjavila je da glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću ne pada na pamet da vodi istragu o navodima iz Pandora papira koji se odnose na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, već da mu je namera da slučaj što pre zatvori i zataška.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG, komentarisala navode glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da će saslušati Đukanovića i ocenila da je Katnić jasno pokazao da mu ne pada napamet da ozbiljno istražuje slučaj Đukanović, već da ga, navodi ona, što pre zatvori i zataška dok je još na funkciji.

Ćalović je rekla i da nema nameru da pomaže Katniću da, kako je rekla, "opere biografiju" Đukanovića od ovog slučaja.

"Tražiću im da i meni napismeno pošalju pitanja, nemam nameru da idem u Tužilaštvo", rekla je Ćalović-Marković i istakla da će se potruditi da priča ne ode u zaborav.

Dodala je da Katnić nije rekao da će tražiti podatke o finansijskim izveštajima Đukanovića i njegovog sina:

"Nije rekao da će pokušati da formira zajedničke istražne timove, što je jedan od mehanizama koje nudi Europol".

Podaci iz Pandora papira su, tvrdi Ćalović-Marković, potpuno autentični jer su procureli iz provajdera, odnosno iz kompanija koje su pružale ove usluge.

"Mi imamo i internu komunikaciju između ovih ljudi", rekla je.

Na pitanje kako komentariše reakciju predsednika Đukanovića na Pandora papire, koji je rekao da je u pitanju "iskonstruisana afera za domaće političke potrebe", Ćalović-Marković je rekla da se Đukanović svaki put do sada, kada se bilo šta desilo, branio da su u pitanju podmetanja.

"On kaže da su mu podmetali i Dubrovnik, i saradnju s Miloševićem, i privatizacije, i S.Č., i logore po Crnoj Gori, i Štrpce, pa su mu onda podmetali aferu Snimak, pa Telekom. Sve su gospodinu Đukanoviću podmetnuli, a on nikad nije ni za šta snosio odgovornost", istakla je Ćalović-Marković.

Đukanović, kako je rekla, prizna javnosti samo onoliko koliko mora, koliko je uhvaćen i kad je suočen sa dokazima.

Rekla je i da zabrinjava priča oko rata klanova koji se nastavlja, a koji će trajati sve dok im se, kako je istakla, ne bude oduzela imovina.

"Čak i kad uhapse pojedina lica ostanu im sredstva koja im omogućavaju da finansiraju odbranu, utiču na svedoke", rekla je, između ostalog, Ćalović-Marković.

A kada će Aleksandar Vučić biti saslušan u tužilaštvu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA