Najnovije

NOVI NAMETI NA ROBU IZ CENTRALNE SRBIJE: Priština uvela antidamping mere

Samoproglašena vlada u Prištini uvela je antidamping mere zaštite za tri vrste proizvoda kompanija iz centralne Srbije, zbog toga što su na tržištu Kosova i Metohije prodavani po nižoj ceni nego u mestu gde su proizvedeni.

Priština (Foto: Pixabay)

Uvođenje antidamping mera potvrdila je ministarka industrije, preduzetništva i trgovine vlade u Prištini Rozeta Hajdari.

"Doneli smo dve odluke o antidamping merama zaštite. Jedna odluka nameće antidamping meru od tri centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata iz Srbije. Druga odluka nameće antidamping meru od tri centa za građevinske blokove poreklom iz Srbije", rekla je Hajdari na konferenciji za medije u Prištini.

Navela je da su odlukama prethodile odvojene istrage i analiza i da se postupilo u skladu sa zahtevima lokalnih proizvođača, kao i da je istragom potvrđeno da se pomenuti proizvodi prodaju po nižoj ceni na tržištu Kosova i Metohije nego na tržištu gde su proizvedeni.

Direktor odeljenja za trgovinu Zef Dedaj rekao je da će efekat ove mere biti smanjenje uvoza od firmi iz centralne Srbije i da je odluka projektovana na šest meseci.

Ako bude potrebno, rekao je Dedaj, mera će biti povećana sa tri na četiri centa po kilogramu, preneli su prištinski mediji.

Ministarka Hajdari je, govoreći i o mogućnosti punog reciprociteta prema preduzećima iz centralne Srbije, navela da njeno ministarstvo nastavlja da koordinira sa carinom i drugim institucijama dokumentovanje trgovinske barijere iz centralne Srbije i da osetljivost slučajeva ne dozvoljava da iznosi detalje u, kako je navela, odbrani preduzetništva i trgovine.

"Ako vam kažemo o našim postupcima, oštetićemo te radnje", rekla je Hajdari i dodala da su iz Prištine u 24. septembra ove godine poslali pismo CEFTI da se Kosovo predstavlja bez posredovanja Unmika.

A kakve kazne je Priština uvela za neposedovanje nalepnica, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA