Najnovije

OVU OPTUŽBU JOŠ NISTE ČULI: Antivakseri su ruski špijuni - spremaju invaziju

Ukrajinci koji odbijaju da prime vakcinu protiv koronavirusa postavljaju temelje za rusku invaziju na zemlju, tvrdi savetnik komandanta oružanih snaga zemlje, usred glasina da Moskva navodno planira da izvrši udar.

Putin (Foto: Pixabay/Jutjub)

Dmitrij Jaroš, savetnik general-potpukovnika Valerija Zalužnog, saopštio je da bi protesti mogli biti operacija pod lažnom zastavom kada su se juče protivnici obavezne vakcinacije okupili u blizini zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu.

„Prijatelji, ne isključujem da među ovim ljudima plaćenim i poslatim u prestonicu ima antivaksera, odnosno ogromna manjina, ali glavna svrha ove akcije je da se pripremi teren za invaziju ruskih snaga velikih razmera na Ukrajinu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, današnja Ukrajina hoda na ivici noža usred rastuće tenzije u regionu.

„Mi Ukrajinci smo na samo nekoliko koraka od velikog rata. Još jednom, to je pitanje vremena i Božije volje.”

Pre nego što je preuzeo ulogu savetnika komandanta vojske, Jaroš je bio vođa neonacističke ultradesničarske grupe „Desni sektor“, koja je u Rusiji zabranjena kao ekstremistička organizacija.

U utorak je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio da će Ukrajina uskoro moći da mobiliše više od 200.000 rezervista koji imaju borbeno iskustvo ako bude potrebno.

Komentari visokog ukrajinskog zvaničnika dolaze u trenutku kada zapadni političari usmeravaju svoju pažnju na Kijev usred neutemeljenih tvrdnji da Moskva vodi ofanzivu protiv svog suseda.

Ranije ovog meseca, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Vašington uznemiren „izveštajima o neuobičajenim ruskim vojnim aktivnostima“ i tvrdi da Moskva možda „pokušava da ponovi ono što je preduzela 2014.“, misleći na ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom.

Ukrajina je prvobitno negirala da je primetila gomilanje ruskih snaga, pre nego što je preokrenula svoju poziciju i ponovila upozorenje Vašingtona.

Zvaničnici Moskve su, međutim, dosljedno odbacili bilo kakve planove za invaziju.

Izveštaj američkog "Politika" izazvao je osudu u Kremlju ranije ovog meseca nakon što je objavio navodno gomilanje trupa i vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbacio je te tvrdnje, ističući da satelitski snimci pokazuju da su snage zapravo bliže beloruskoj granici.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA