Najnovije

KINEZI GURAJU UKRAJINU PREKO IVICE: Kijev nema kako ovo da plati

Kineska kompanija „Skajrizon“ i drugi kineski investitori traže sudskim putem od Ukrajine najmanje 4,5 milijarde dolara za gubitke koje su imali zbog ukrajinskog proizvođača motora za avione "Motor Sič", navodi se u izjavi koju je objavila kompanije.

Kijev (Foto: RIA)

„Kineski investitori su zatražili od Ukrajine da prizna da je prekršila bilateralni investicioni sporazum i da isplati kompenzaciju za sve gubitke u vrednosti od preko 4,5 milijardi dolara“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, kineski investitori ne isključuju mogućnost da će nastaviti sa zahtevima za naknadu dodatnih gubitaka. U skladu sa utvrđenim procedurama tužbu su uputili arbitražnom sudu u Hagu.

„Uvek se oslanjamo na dobru volju i pomirenje, ali nikada ne podležemo uticaju sile i koristićemo sva moguća pravna sredstva kako bismo odlučno zaštitili naša zakonska prava i interese“, podvlači se u izjavi.

Tokom 2016. godine kineski investitori su kupili 56 odsto akcija kompanije „Motor Sič“, a u avgustu 2019. godine su podneli dokumenta Antimonopolskom komitetu Ukrajine na usaglašavanje. Služba bezbednosti Ukrajine je naložila konfiskaciju akcija kineskih investitora.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 28. januara 2021. godine sproveo u delo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbrane o sankcijama protiv kineske kompanije „Skajrizon“ i njenog ključnog akcionara, kineskog građanina Van Czinja. Ministarstvo spoljnih poslova Kine je tražilo da se poštuju prava kineskih investitora. Krajem marta ove godine Zelenski je potpisao ukaz o nacionalizaciji kompanije „Motor Sič“.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA