Najnovije

Emil Vlajki za Pravdu: "Srpski logori za silovanje"

U BiH, za četiri godine rata, dokumentirano je oko 2.000 silovanja izvršenih od sve tri strane u sukobu. Međutim, na kraju, utvrđene činjenice uopće nisu važne, pošto je, prethodno, već bio stvoren utisak o srpskom narodu, „kojem je silovanje u krvi“. Naime, onda, "kada je trebalo", demonizacija Srba se vršila kako bi se donijele političke, ekonomske i vojne odluke pogubne za taj narod, pa su se cifre o navodno silovanim Muslimankama kretale od 20.000 do 120.000. Pritom, Srbi ne samo da su prikazani kao silovatelji, nego i kao nacisti na kvadrat koji su sprovodili plansku politiku silovanja. Navodno su silovali žene od tri do osamdeset tri godine. Pored toga su u "logorima za silovanje" navodno upotrebljavali visoko sofisticirane metode genetskog inženjeringa gdje su zarobljene žene oplođivale psećom spermom!

Emil Vlajki (Foto: Arhiva)

Piše: Emil Vlajki

Ipak, ove odvratne laži su manje važne od struktura, načina i mehanizama demonizacije. Kao i kod "logora smrti", i u ovom ćemo primjeru naći visoko sinkroniziranu zapadnu bratiju na istom zadatku: političke moćnike, glavne utjecajne medije, prostituirane "specijaliste za Balkan" i obrazovne kadrove, "humanitarne organizacije", evropske institucije, NATO i Ujedinjene nacije.

* * *

"Ne postoje moralni obziri dovoljni da spriječe silovanje, zato što među Srbima nema institucija kojima bi bio zadatak da im usade dublje razumijevanje i osjećaj za istinske vrijednosti. Srpska ortodoksna crkva je previše zaokupljena širenjem i očuvanjem srpskog nacionalizma i imperijalizma da bi bila sposobna da se posveti moralnom napredovanju populacije na efikasan način, zapisano je u zapadnim medijima."

Ovakvi stavovi mržnje ne samo Srba već i pravoslavlja, govore jasno o "humanističkom" karakteru intervencije i pravim namjerama SAD-om predvođene "međunarodne zajednice" u bivšoj Jugoslaviji. Tokom nametnutog rata u Bosni i Hercegovini, Srbi su, između ostalog, bili optuživani i za silovanje Muslimanki (kao dio njihove ratne strategije!). Cifre su išle i do 100.000. Velik broj "logora za silovanje" (47!) i "gradova za silovanje" bilo je spomenuto.

Evropski parlament u Edinburgu ustvrdio je decembra 1992. godine, da je, navodno, samo u Republici BiH bilo zatočeno nekoliko tisuća Muslimanskih žena i djevojaka, koje su bile sistematski silovane i mnoge od njih su ostale u drugom stanju. Ove su tvrdnje bile popraćene izvještajem Evropske zajednice koji je iznosio slične neosnovane tvrdnje, bez ikakvih dokaza

Srbi, navodno, siluju muslimanske žene iz tri razloga:

1. Prvo, time što vrše kriminalne napade, oni seksualno osakaćuju djevojčice, čak i sasvim malu djecu. Svjetska organizacija Liječnici za mir (Physicians for Peace) dokumentirala je slučajeve Srba koji su silovali trogodišnje djevojčice.

2. Osim silovanja djevojčica, Srbi imaju i drugi metod korištenja žena kao genocidnog oružja. Drže žene odvojene od njihovih muževa ili vjerenika. Cine to tako što muškarce drže u koncentracionim logorima ili ih ubijaju.

U međuvremenu, Srbi drže u zatočeništvu žene koje učestalo siluju. Prisiljavaju žene da rađaju ono što oni zovu "male četnike" - ili srpske ratnike.

3. Postoji i treći način kojim se Srbi služe da bi iskorištavali tijelo žene kao bojno polje. Istraga Evropske zajednice u velikom broju silovanja bosanskih žena pokazala je: "Silovanje je dio sheme zlostavljanja, obično počinjene sa svjesnom namjerom demoraliziranja i teroriziranja ljudi, istjerujući ih iz njihovih domova i demonstrirajući moć osvajačkih snaga." To je način da se demoralizira, oslabi - one muškarce i žene koji su još uvijek živi.

Čudno je onda da nitko nije nikada našao niti jedan logor za silovanje' u Bosni, i da je član ekipe Evropske zajednice, koja je bila poslana 1992. da pronađe te logore, dao ostavku zato što je delegacija intervjuirala svega četiri žrtve prije no što je objavila izvještaj u kojem je stajalo da je 20.000 žena bilo silovano.

*U vezi sa tvrdnjom EZ, danski profesor državnog prava na Univerzitetu u Leidenu, Fric Kalshoven, je izjavio:

"Pogledajte šta se desilo u Edinburgh-u. Prvo su žestoko osudili počinjene zločine, a tek su onda poslali ljude da ispitaju da li su se te stvari stvarno i dogodile."

*Autor Nora Belof i novinar Paul Levis istakli su činjenicu da su glavni izvori informacija o srpskim "zločinima silovanja" došli od Hrvata i Muslimana koje su započeli rat sa Srbima.

*Neke su novine (New York Times, 15. januar 1993) bile toliko nemarne da nisu uopće obraćale pažnju na činjenicu da mlade muslimanske djevojke, koje su navodno bile silovane od Srba i ostale u drugom stanju, nisu nikako mogle biti trudne svega četiri mjeseca i poroditi se (u augustu 1992.), jer trudnoća traje devet mjeseci a rat u Bosni je otpočeo u aprilu 1992.
...ili

*Toronto Star (2. februar 1993.) donosi fotografiju jedne "Muslimanke", Z.R., koju su navodno silovali Srbi. U stvari, Srpkinju Z.R. su silovali Muslimani.
...ili

*Jedna Muslimanka koja je svjedočila da je bila silovana od Srba i pritom ostala u drugom stanju, porodila je crno dijete u Ženevi!37

*Kao što je profesor Marša Hevit sa Univerziteta u Torontu izjavila u maju 1994.:

"Istinske žrtve silovanja nije bilo moguće vidjeti, sakrivene iza medijskog spektakla koji nije nimalo mario za njih, nego je bio motiviran drugim interesima koji nisu imali nikakve veze sa patnjama tih žena."

*Međunarodni Crveni križ nije mogao pronaći nijedan dokaz za postojanje takozvanih "logora za silovanje".

*U oktobru 1993. komisija UN za ratne zloćine u bivšoj Jugoslaviji objavila je ukupan broj od 330 dokumentiranih slučajeva silovanja za sve tri zaraćene strane.

U subotu čitajte na Pravdi “Masakri na sarajevskim pijacama”, a u ponedeljak “Srebrenički zapisi”.

U četvrtak na Pravdi čitajte tekst Emila Vlajkija „Srpski logori za silovanje“. Ostale tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA