Najnovije

"Ustav se menja po diktatima iz inostranstva"

Srpska radikalna stranka je pozvala naprednjački režim da odustane od najavljene promene Ustava, zato što skupština u kojoj je predstavljena samo vlast, jednopartijski parlament, nema nikakav legitimitet da promeni u ovom trenutku Ustav.

Aleksandar Šešelj (Foto: Helm Kat)

- Ustav se menja po diktatima iz inostranstva, po diktatima Venecijanske komisije, koja nije nikakav skup eksperata, već par ekselans političko telo, putem kojeg najmoćnije zapadne zemlje ucenjuju zemlje kao što je Srbija, koje se nalaze na takozvanom evropskom putu i u tom smislu su primorane da na svaki mogući način ispunjavaju ultimatume koji dolaze iz inostranstva. Najavljenom promenom Ustava izuzima se u potpunosti Narodna skupština iz procesa izbora sudija, narušava se princip podele vlasti, a Narodna skupština je, pored predsednika Republike, jedini državni organ koji ima direktan legitimitet od građana, budući da građani Srbije na izborima biraju sastav Narodne skupštine, kao što i direktno biraju predsednika Republike – rekao je potpredsednik Aleksandar Šešelj na konferenciji za štampu. 

Šešelj smatra da će ukoliko se ove promene sprovedu, one otvoriti vrata još većoj korupciji u našem pravosuđu, izuzeće se javnost iz čitavog postupka izbora sudija i tužilaca i napraviće još veći problem i još veću anomaliju u pritisku koji imaju sudije, odnosno sudovi u Srbiji i od stranih i od domaćih faktora, koji nemaju nikakvu nadležnost niti bilo kakvo ovlašćenje da utiču na sudije i na tužioce i na njihov izbor.

 Mi smatramo da od ovog referenduma treba odustati, da nije kasno da se  referendum otkaže i da se odloži. Onda kada Skupština Srbije bude saobražena narodnoj volji, kada bude imala legitimitet od naroda, od građana Srbije i ukoliko su promene Ustava zaista potrebne, Ustav bi trebalo promeniti u svim segmentima, a ne na parče, jer nijedna zemlja ne menja ustav tako što će promeniti samo jednu oblast. Ukoliko zaista ustav ne valja, onda ga treba promeniti u celini ili u svim oblastima u kojima je potrebna promena, a ne samo u jednoj oblasti. I ono što je skandalozno u svemu ovome, nijedna zemlja koja je suverena ne menja ustav pod pritiskom iz inostranstva. Ako treba da se promeni ustav, to mora da bude izraz narodne volje, izraz volje građana Srbije, a ne Venecijanske komisije, bilo koje strane zemlje, njihove ambasade i slično – kaže Šešlj i dodaje da ukoliko naprednjački režim nastavi sa ovim procesom promene ustava, pokazaće da je u potpunosti servilan prema zapadnim silama, prema Venecijanskoj komisiji, prema zapadnim ambasadama u Srbiji koje te procese podržavaju i pokazaće da umesto narodne volje više podržava i sprovodi ono što je pritisak iz inostranstva.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA