Najnovije

Izađi na referendum i zaokruži NE

Savestan domaćin ne raspisuje Referendum u ovakvim okolnostima. Sadašnja Skupština, koja je nelegitimna, ovako bitnu promenu u društvu nije smela da preuzme na sebe.

Duško Kuzović (Foto: Promo)

Piše: Prof. dr Duško Kuzović, predsedavajući Inicijativnog odbora Udruženja građana „Svi protiv Rio Tinto i rudnika litijuma”

Za pismene ljude, Referendum, u vreme duboke krize društva na svim nivoima, dva meseca pred izbore, uz potpuno otsustvo javnog dijaloga, uz apsolutnu medijsku blokadu, samo dokazuje da namere predlagača nisu dobre, pa čak ni časne.

Ko poziva na bojkot mora najpre da odgovori: Kako će da živi celokupno društvo naredne četiri godine, ukoliko u njega bude ugrađeno ovako bolesno rešenje?

Svesni smo da ne postoji minimum garancija, pravnih i političkih, da će sprovođenje Referenduma biti pošteno i časno. Odgovor na to je sloga, a posebno sloga onih koji smatraju da je jedini pravilan odgovor - NE.

Potpuna medijska tišina prekriva Referendum i dolazi od oba medijska bloka. Zašto tako malo ljudi zna o opasnosti koja dolazi sa Referendumom? Ne postoji medijska ravnopravnost zastupnika različitog mišljenja u medijima, niti postoji javna debata.

Povrh svega, značajan broj dana kampanje je isključen praznicima. To je uobičajeno ponašanje vlasti, i ponavlja se po ko zna koji put. Vreme je da odu sa vlasti, a mnogi i pred Sud naroda!

Jasan znak loših namera vlasti je da nosioci suprotnog mišljenja neće biti zastupljeni u organima za sprovođenje Referenduma (o čemu Zakon o Referendumu ne sadrži ni slovo). To sugeriše veliku opasnost da svako mišljenje suprotno stavu Vlasti, je unapred osuđeno na neuspeh.

Tome treba dodati i političku činjenicu da Vlast nipošto neće dopustiti propast Referenduma, pogotovo ne uoči izbora.

Sve okolnosti govore o nameri referendumske krađe, i legitimizovanja iste pre nego o odbrani Ustava. Dovedeni smo pred svršen čin i u ovakvoj situaciji je teško naći dobro rešenje. Moramo da razmišljamo u pravcu korišćena dopuštenih sredstava borbe u odbrani Ustava. Jedan od njih je što masovniji izlazak građana i zaokruživanje NE!

Hitno usvojene izmene Zakona o Referendumu su kozmetičke, i one su sramna podvala Vlasti građanima, a posebno svojim glasačima.

Ovaj Referendum nas uči, da suština izmena Zakona o referendumu bi morala ići u pravcu zakonskih garancija za ravnopravni pristup medijima svih opcija. Potom, nužnost ravnopravnog učešća u organima za sprovođenje Referenduma predstavnika suprotne opcije. Naravno, o tome u Zakonu, ni u Izmenama zakona, nema ni reči.

Izlazni kvorum, koji nije regulisan Ustavom, je mogao i morao biti uređen Zakonom. Ustav tome nije bio prepreka! Ali je Vlasti u Srbiji, koja kao da je zastupnik stranih interesa, stalo da dodatno naruši „tvrdoću“ Ustava i menja ga u pravcu u kome joj se prohte.

Koji su razlozi da građani izađu i jasno (a možda i javno) zaokruže NE?

Ovaj Referendum je pokazna vežba Vlasti za sve buduće referendume (izbacivanje Kosova i Metohije iz Ustava, Rio Tinto, eksprorijacija zemljišta prema potrebama stranih kompanija, obavezna vakcinacija). Zbog ovog, i zbog svih budućih referenduma kojima već vidimo jasne obrise u skorijoj budućnosti, nikako ne bi smeli dozvoliti krađu na ovom Referendumu.

Ukoliko Referendum uspe, Sudska grana vlasti postaje zarobljenik ovako bolesnog rešenja. Sa njim će zarobiti celo naše društvo naredne četiri godine. To ne smemo dozvoliti – previše smo izgubili.

Nema više izgovora! Tražimo kvalitetno pravosuđe, a ovaj Referendum nas udaljava od toga.

Povlačenja više nema. Moramo ići u bitke. Znamo da sa druge strane nemamo poštenog protivnika. Pozivam akademsku zajednicu da pomogne građanima i laicima da bolje razumeju opasnost koja dolazi sa ovim Referendumom. Pozivam pravnike, sudije, tužioci, državne službenike – potrebni ste na frontu! Pozivam svakog građanina da se uključi u odbranu domovine, sada vas treba više nego ikada do sada.

Izađi na Referendum i zaokruži NE.

Izvor: Srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA