Najnovije

Dodik: Ako se ova kriza ne razreši, moguć je raspad BiH i da Srpska – krene ka izlazu

Srpska član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda, jer stvari u zemlji ne mogu da funkcionišu ako je bilo koji od tri konstitutivna naroda potisnut.

- Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi da im aplaudiramo - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

- Muslimanski politički vrh predvođen Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, kao i Šefikom DŽaferovićem, želi da prikaže da su stručni, pa potpuno promaše. Žele da prikažu da su dobronamerni prema svima, a vidimo šta je na sceni - rekao je Dodik.

On je ocenio da mnogi u regionu naivno i masovno komentarišu situaciju u BiH, a „muslimanska strana je pokrenula harangu nemajući legalno i legitimno sredstvo da odgovori na pitanja koja postavlja Republika Srpska u pogledu kršenja Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

- Oni žele da pribave sebi pravo da brane BiH, a mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i BiH, pozivajući se na slovo Dejtonskog sporazuma i slovo Ustava BiH- istakao je Dodik.

Podvukao je da je BiH moguća samo poštovanjem slova Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne orkestriranim pokušajem nametanja mišljenja.

- Nije moguća ona BiH koju oni bezočno brane, nepravna, neustavna, ona koja zloupotrebljava institucije, pokušava da nametne i bude protiv volje dva konstitutivna naroda, Srba i Hrvata - dodao je on.

Dodik kaže da je potrebno što pre normalizovati odnose sa Srbijom, Hrvatskom, Mađarskom, Rusijom, Kinom i drugim zemljama koje iskazuju svoje stavove.

Naglasio je da je "istorija Suda i Tužilaštva BiH istorija političkih progona".

Dodik je napomenuo  da su" Sud i Tužilaštvo BiH formirani na kriminalan način putem odluke tadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petriča, koja se kasnije u parlamentarnoj proceduri pokazala kao klasična prevara političkog Sarajeva, jer visoki predstavnik ne može da bude predlagač zakona u parlamentu BiH".

Obe ove institucije, ističe Dodik, osim Ustavnog suda BiH su antiustavne.

- Istorija Suda i Tužilaštva BiH je istorija politički progona - od Mirka Šarovića do Dragana Čovića i mnogih drugih kojima nikada ništa nisu dokazali. Tako su krenuli i protiv mene i predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović i drugih u pogledu referenduma u Republici Srpskoj, pa ni tu ništa nisu dokazali - rekao je Dodik.

On je istakao da je OBA BiH stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka.

 - OBA je pod ozbiljan obaveštajni tretman stavila isključivo Republiku Srpsku i Srbiju pa prati svakoga od funkcionera i odgovornih lica i pokušava da nametne atmosferu odgovornosti tako što kreira, a onda pritiska i utiče na Sud i Tužilaštvo BiH da uđu u sramne procedure vezane za progone najodgovornijih lica političkih partija i institucija Srpske - naveo je srpski član Predsedništva BiH.

On je istakao da „Republika Srpska nema nameru da dozvoli da neki kvaziobaveštajci drže na omči, na daljinskom upravljaču, sudije i tužioce u BiH“.

Govoreći o pravosuđu na nivou BiH, Dodik je rekao da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od strane visokog predstavnika.

Milorad Dodik izjavio je da je ovo trenutak u kojem BiH mora tačno da zna šta ima pravo da radi i šta ne sme, odnosno da je, ukoliko se ova kriza ne razreši, moguć raspad BiH i Republika Srpska će krenuti ka izlazu, u šta niko ne treba da sumnja.

On je dodao da to više ne mogu da spreče ni oni sa "robusnim navodnim akcijama ili potezima vezano za sankcionisanje ili nešto slično".

- Pozivam EU i zemlje EU da prestanu da nas smatraju ekperimentom i da pokušaju da dozvole neutralan okvir. Za početak, krenimo od Dejtonskog sporazuma i pokušajmo videti šta je moguće u njemu prilagoditi da bi BiH mogla da bude funkcionalna, a šta mora, i da se jasno precizira kao obaveza entiteta - izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da treba zahvaliti ministru inostranih poslova Mađarske Peteru Sijartu, koji je rekao "razgovarajte sa svima, pa i sa Srbima u BiH, a ne o njima".

- Ovo je prostor na kojem žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, oni su zasebne nacionalne i narodne i verske zajednice, oni su uvijek dominantno odlučivali o tome kako će izgledati ovaj prostor i kada su ratovali i u miru živeli. Imali su konsenzus o nekim pitanjima i kada je međunarodna zajednica nametala globalni okvir za BiH, to je uvek bio znak za novi sukob ili za novu destabilizaciju - istakao je Dodik.

 On je istakao da Republika Srpska zna šta radi, da pokušava da obezbedi svoje interese i da tu neće biti stajanja.

- Na tom putu moguće je da nećemo sve da ostvarimo, da nešto nećemo uspeti u ovakvim okolnostima. Ovo je Balkan i na ovom prostoru djeluju velike sile koje nameću svoje interese i to znamo. Konfuznost te situacije, pogotovo od međunarodnih faktora dovedena je do vrhunca - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da konfuziji u BiH doprinosi i situacija sa Kristijanom Šmitom koji je doveden u BiH bez odluke Saveta bezbednosti UN o postavljanju za visokog predstavnika.

- Biće interesantno gledati Šmita ako nešto preduzme, kako će se to završavati. On ne može ništa da učini, niti ćemo mi prihvatiti ijednu njegovu odluku. To bi bilo kao da prihvatimo da bilo koji turista koji dođe ovdje u BiH može da nametne zakon i da mi kažemo u redu. To se naravno neće desiti - istakao je Dodik.

On je dodao da će se u tom pogledu i odnositi prema tome.

- Nije dovoljno da SAD, Velika Britanija, Nemačka kažu da je on visoki predstavnik ako nema imenovanja od Saveta bezbednosti, a te odluke nema. Vidimo i razjarenost novog ministra inostranih poslova Nemačke (Analene Berbok) koja pokušava da se sada zbog toga obračuna sa Srbima i Republikom Srpskom, a pošto se moje ime najčešće pominje, onda i sa mnom - istakao je Dodik.

On je dodao da njemu to ne smeta, jer zna da je u pravu.

Izjavio je da nudi razgovor o svim aktuelnim problemima, te da smatra da ova generacija još ima šansu da očuva BiH i da je sledeća neće imati.

- Ne tražim benefite samo za Republiku Srpsku. Želim dobro BiH i svim ljudima koji žive u njoj - rekao je Dodik.

On je upitao - zašto Republika Srpska ne može da ima ono što je dobila i što je potpisano u Dejtonu, a zašto neko drugi može da ima više nego što Srbi imaju ili što im se daje.

- Sve su to pitanja o kojima se može staloženo da razgovara, ako neko hoće - naglasio je srpski član Predsedništva.

Izmišljena priča sa Varheljijem

Milorad Dodik je istakao da je izmišljena priča u vezi sa komesarom EU za proširenje Olivera Varheljija.

- On je bio u razgovoru sa nama veoma jasan i tražio je da organi u BiH funkcionišu. Rekao je da u tom pogledu ne treba odugovlačiti, nego da treba pokušati rešavati stvari - rekao je Dodik.

On je dodao da je Varhelji rekao da su mnogi problemi napravljeni zbog nametnutog „Inckovog zakona“.

- Ako neko ne misli tako, on nije realan - rekao je Dodik i dodao da je tačno i da je Varhelji pokušao sve da bi se približili stavovi u BiH.

Dodik je poručio da nije fer način na koji javnost iz federalnog Sarajeva pokušava diskreditovati pojedine ljude.

- Dobro je što postoje zemlje koje jasno iznose svoje stavove o situaciju u BiH, jer kao stalne članice EU imaju pravo na to da relevantno komentarišu - rekao je Dodik.

Iza Komšića su samo Izetbegović i šaka muslimana

Dodik se osvrnuo i na komentar člana Predsedništva BiH Željka Komišića da će se sa njim obračunati, poručivši da Komšić ne sme da ode ni u jednu opštinu sa hrvatskom većinom.

Prema njegovim rečima, iza Komšića stoji samo Bakir Izetbegović i šaka muslimana da bi podvalili Hrvatima.

- Ne mogu da verujem da u bošnjačkom političkom telu i vrhu nema razumevanja za poziciju drugog i manjeg, a da se toliko želi pribaviti pravo za sebe. To nigde ne funkcioniše i neće ovde funkcionisati - ocenio je Dodik.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA